Služba oslavuje 15 rokov.

Od svojho vzniku nám postupne menila spôsob, akým používame Google Mapy. Pokým nápad na jej vznik sa zrodil už v roku 2004, prvými publikovanými zábermi boli v roku 2007 ulice San Francisca a 4 ďalších amerických miest. 

Za 15 rokov svojej existencie sa služba dostala do vyše 100 krajín sveta, vrátane Amazónie či Antarktídy a dostala sa aj do vesmíru. Street View autá dokonca precestovali pri snímaní vyše 16 miliónov kilometrov, čo je vzdialenosť, ako keby prešli okolo celej zemegule pozdĺž rovníka viac ako 400-krát. Celkovo zozbierali vyše 220 miliárd snímok.

Street View

Na Slovensko sa služba dostala po 5 rokoch od jej spustenia. Okrem miest, ciest a ulíc, súčasťou služby sú aj mnohé lokality či miesta zapísané na Zozname svetového dedičstva UNESCO, ako napríklad Ochtinská aragonitová jaskyňa či Vlkolínec. Aj vďaka technológii Street View tak môžeme virtuálne navštíviť rôzne miesta z pohodlia kresla a pozrieť sa na ne zblízka. Takmer, akoby sme tam boli osobne.

Google najnovšie zverejnil Street View štatistiky za ostatný rok, ktoré nám prezradili, o ktoré miesta na Slovensku (aj vo svete) bol najväčší záujem. Na Slovensku najpopulárnejšou destináciou je Spišský hrad. Rebríček krajín, ktoré sú najviac navštevované z pohľadu Street View, vedie Indonézia a najobľúbenejšou globálnou lokalitou sa stal dubajský mrakodrap  Burj Khalífa.

Street View na Slovensku

Od roku 2012 je Street View aj na Slovensku. Nie je tak problém takmer kdekoľvek stretnúť známe Street View autá, ktoré pravidelne aktualizujú podklady služby. Vidieť ich už mohli ľudia v Oravskej Polhore alebo v Patinciach, Novej Sedlici alebo Devínskej Novej Vsi. Je potrebné poznamenať, že Google pri vytváraní záznamov dbá na ochranu súkromia a v rámci služby vytvorené snímky dodatočne rozmazáva – tváre ľudí, čísla domov alebo EČV.

Súčasťou Street View sú od roku 2014 aj snímky obohatená o kultúrne, prírodné a turisticky atraktívne lokality, ako napríklad Dobšinskú ľadovú jaskyňu či Jaskyňu Domica. V tom čase sme sa stali iba treťou krajinou na svete (po Japonsku a Poľsku), ktorá mala vytvorená tento typ záberov.

Okrem už spomínaných áut sa začala využívať aj trojkolka, avšak služba Street View sa nezastavila ani pred skutočnými výzvami a zavítala aj na ťažko dostupné miesta do hôr, vrátane Vysokých a Nízkych Tatier, vydala sa za kultúrou a históriou na Oravský hrad, Zámok Bojnice, Spišský hrad či Kaštieľ Betliar a nenechala si ujsť ani Múzeum Oravskej dediny.

Pribudli aj viaceré slovenské národné parky, múzeá, historické pamiatky a rôzne miesta oddychu. Zatiaľ posledným prírastkom Street View boli v roku 2020 dve z najvyššie položených vysokohorských chát – Zbojnícka a Téryho chata. Nižšie už nájdete štatistické výsledky služby Street View za ostatný rok.

Najvyhľadávanejšie slovenské lokality

  1. Spišský hrad
  2. Hlavná stanica, Bratislava
  3. Bratislavský hrad
  4. Dóm svätej Alžbety
  5. Danubiana
  6. Oravský hrad
  7. Čachtický hrad
  8. Letisko M. R. Štefánika, Bratislava
  9. Národná zoologická záhrada Bojnice
  10. Hrad Devín

Najpopulárnejšie globálne lokality

  1. Burj Khalifa, Spojené arabské emiráty
  2. Eiffelova veža, Francúzsko
  3. Tádž Mahal, India
  4. Socha slobody, Spojené štáty americké
  5. Socha Krista Spasiteľa, Brazília
  6. Labyrinth at Rhyolite, Spojené štáty americké
  7. Nekropola pri Gíze, Egypt
  8. Biely dom, Spojené štáty americké
  9. Koloseum, Taliansko
  10. Národný monument, Indonézia

Najnavštevovanejšie krajiny

  1. Indonézia
  2. Spojené štáty americké
  3. Japonsko
  4. Mexiko
  5. Brazília
  6. Španielsko
  7. Taliansko
  8. Taiwan
  9. Francúzsko
  10. Spojené kráľovstvo

Najnavštevovanejšie mestá

  1. Jakarta, Indonézia
  2. Tokio, Japonsko
  3. Mexiko (mesto), Mexiko
  4. Sao Paulo, Brazília
  5. Buenos Aires, Argentína
  6. New York (mesto), Spojené štáty americké
  7. Istanbul, Turecko
  8. Taipei, Taiwan
  9. Paríž, Francúzsko
  10. Osaka, Japonsko

Budúcnosť Street View

Je vidieť, že Google so službou Street View spravil už obrovský kus práce. Počas vývojárskej konferencie Google I/O 2022 sme sa ale dozvedeli, že tu to zďaleka nekončí. Spoločnosť by mala v Mapách onedlho sprístupniť celkom novú vrstvu.

Novinka je rozšírením Street View, pričom túto funkciu posúva na celkom novú úroveň. Pomocou detailných záberov nás dokáže vtiahnuť do atmosféry mesta, a umožní nám virtuálne ním cestovať. Vďaka tomu bude možné objavovať krásy miest ešte ľahšie (čoskoro) kdekoľvek na svete. Viac o Immersive View sa dozviete v článku nižšie.

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.