Pandémia koronavírusu poznačila mnohé odvetvia a výnimkou nie je ani hudobný priemysel. Vzhľadom na to, že hlavné hudobné podujatia ako Coachella, Ultra, SXSW, Glastonbury, Time Warp ale aj tie bližšie k nám ako napríklad slovenská Pohoda boli buď zrušené, alebo posunuté na neskorší termín, sa mnohí populárni umelci presúvajú do onlinu s využitím streamingových služieb ako Facebook Live, YouTube či Twitch. Používatelia by však mali byť ostražití pri sťahovaní skladieb, ktoré sa im počas online streamingu ich obľúbených dídžejov páčili. Analytici spoločnosti Kaspersky odhalili škodlivé súbory skryté v skladbách niektorých najpopulárnejších svetových dídžejov podľa magazínu DJ Mag, vrátane takých hviezd ako David Guetta či Calvin Harris.

Nočný život sa mení: dídžeji a promotéri musia nachádzať nové spôsoby, ako zostať aj naďalej aktívnymi. Napríklad hudobný festival Ultra, ktorý sa mal konať 23. marca, sa preniesol do onlinu, pričom avizoval víkend plný živých hudobných prenosov. Bez akejkoľvek špeciálnej prípravy, iba prenos živej hudby priamo z domovov známych dídžejov, prístupný všetkým milovníkom modernej hudby. Počet účastníkov takýchto online podujatí značne narástol, pretože okrem zážitku z hudby pomáha ľuďom zostať pozitívne naladení a dokáže zlepšiť ich náladu aj počas súčasného obmedzenia pohybu.

V uplynulých týždňoch došlo k nárastu používania internetu, nakoľko veľa denných aktivít, ako je napríklad aj stretávanie sa s priateľmi, sa teraz odohráva online. Tento trend intenzívnejšieho trávenia času online môže ovplyvniť rýchlosť internetu a teda znížiť kvalitu streamovania, spôsobiť sekanie alebo predĺžiť čas načítavania súborov. Jedným zo spôsobov, ako sa tejto situácii vyhnúť, je stiahnuť si hudbu, ktorú chcete a počúvať ju offline, najmä ak je ovplyvnený jej online streaming. Avšak tento spôsob, ak používatelia nevenujú dostatočnú pozornosť zdrojom, odkiaľ hudobné súbory pochádzajú, môže mať nepríjemné následky.

Analýza prvej stovky dídžejov podľa magazínu DJ Mag, ktorú uskutočnili experti spoločnosti Kaspersky, ukázala, že k procesu sťahovania elektronickej hudby z internetu by sa malo pristupovať celkom opatrne. Z ich analýzy vyplynulo, že kyberzločinci na šírenie škodlivých súborov najčastejšie používajú mená dídžejov Davida Guettu, Alana Walkera, DJ Snaka, Calvina Harrisa a Martina Garrixa. Dôvod je prostý, snažia sa profitovať zo záujmu fanúšikov elektronickej hudby. Tieto súbory obsahovali viaceré hrozby, vrátane advéru a škodlivých trójskych koní, ktoré sa využívajú na ničenie, blokovanie, úpravu alebo kopírovanie údajov, či narušenie výkonu počítačov alebo sietí.

Unikátne škodlivé súbory obsahujúce mená dídžejov odhalené produktmi Kaspersky

Unikátne škodlivé súbory obsahujúce mená dídžejov odhalené produktmi Kaspersky

Popularita mena Davida Guettu je celkom jasná – už trinásty rok po sebe patrí podľa magazínu DJ Mag medzi desiatku najslávnejších dídžejov. Spolupráca so známymi umelcami ako Kid Cudi či Nicki Minaj ho ešte viac spopularizovala.

„Ľudia trávia doma oveľa viac času a preto konzumujú aj viac online obsahu. Aj keď počúvanie streamovanej hudby či využívanie hudobných online služieb nie je pre fanúšikov elektronickej hudby nebezpečné, mali by byť ostražití, pokiaľ si chcú obľúbené skladby stiahnuť do svojich zariadení. Ako ukázala naša analýza, za takýmito súbormi sa môže častokrát skrývať malvér, takže ľudia by mali prijať dodatočné opatrenia, aby sa chránili pred možnými hrozbami,“ vysvetľuje Miroslav Kořen, generálny riaditeľ spoločnosti Kaspersky pre východnú Európu.

Spoločnosti Kaspersky odporúča vykonať nasledovné kroky, aby ste aj pri počúvaní svojich obľúbených elektronických interpretov zostali v bezpečí:

  • Dôsledne a radšej dvakrát skontrolujte najnovšie vydanú hudbu svojich obľúbených interpretov, venujte pozornosť názvom skladieb a mixov. Ak sa vám zdá názov súboru podozrivý, alebo ste o tejto skladbe nikdy nepočuli, nesťahujte ju.
  • Pokúste sa sťahovať hudbu z dôveryhodných zdrojov určených na offline počúvanie, ako napríklad Spotify alebo Audiomack.
  • Na zabezpečenie komplexnej ochrany pred množstvom rôznych hrozieb použite spoľahlivé bezpečnostné riešenie, napríklad Kaspersky Security Cloud.

Značky: