O konci Windows 7 a 8 / 8.1 sa toho napísalo už veľa, v januári 2023 prichádza definitíva. Pre všetkých.

Teda aj pre firmy, ktoré si platili rozšírenú podporu starých systémov. V skutočnosti vás viac začne brzdiť koniec podpory prehliadačov. Ani to ale nebude veľká tragédia, ich aktualizácia ale nebude možná. Microsoft Edge 109 bude posledná verzia, ktorá bude mať podporu WebView2 pre tieto staré systémy. Ich ďalší vývoj nebude so starinkami kompatibilný a to bude ovplyvňovať najmä internetové prehliadače. Microsoft uvádza ďalšie detaily na svojom webe Windows Blog.

10. januára 2023 je posledný deň podpory pre spomínané systémy, no programy ako WinRAR, Media Player Classic či iné budú fungovať aj naďalej. Aplikácií sa to vo veľkom dotýkať nemusí, bude ale záležať od výrobcov, ako sa k nim postavia. Je otázka času, pokým aj oni oznámia svoju poslednú verziu na fungovanie pod týmito systémami.

Windows 11 sa nerozširuje tak rýchlo, ako by si Microsoft želal. Možno sa spoliehali na TPM 2.0 čip, ktorý ak nemáte, bude pôsobiť zrýchľujúco pre vaše rozhodovanie o prechode na najnovší systém. Tiež je fakt, že Microsoft odstrihol obrovské množstvo procesorov, ktoré oficiálne nie sú kompatibilné s novým systémom. Viac tým používateľov nahneval než podnietil kúpiť nové počítače.

Najlepšou voľbou je ale prejsť na Windows 10. Je stabilný, výrobca ho vyladil a poskytuje všetky podstatné funkcie. Až na výnimky, možno zo segmentu hráčov, ktoré ale nie vždy fungujú, nebudete o nič podstatné ukrátení.

Na prácu, hoci s rizikom horšieho zabezpečenia, sa budú dať použiť rôzne alternatívy. Či už na pozeranie PDF dokumentov (SumatraPDF) alebo napríklad LibreOffice na prácu s kancelárskymi aplikáciami.

Zdroj: Windows Blog

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.