V tomto roku skončia dve verzie balíka Office.

Budú aj naďalej fungovať a používať ich budete môcť aj naďalej. Aktualizácie už ale nedostanú. Microsoft uvádza na svojej stránke informácie o tom, že Office 2016 a 2019 odpojí od služieb Microsoft 365. Niektoré funkcie v rámci programov nemusia byť po tomto termíne dostupné. Zmeny sa neudejú ihneď a zmeny sa budú zapracovávať postupne. Znamenať to môže koniec integrácie s cloudovými službami vo forme vnorených funkcií.

Na internete sa objavujú lacnejšie licencie na rôzne verzie balíkov Office. Tie kúpite aj za 10 eur, no treba si dať pozor, aby ste vedeli, čo kupujete. Kto chce lacný Office, je to dobrá cesta. Weby zamerané na predaj licencií však ponúkajú rôzne verzie Office a Windows. Všímajte si teda, akú verziu kupujete a radšej zaplaťte niekoľko eur navyše a kúpte si verziu označenú ako LTSC. Získate zároveň balík, ktorý má do budúcna podporu.

Zmeny sa nedotknú balíka Microsoft 365 a Office LTSC 2021. Verzia 365 funguje na báze predplatného. Dostávate aktualizácie, tie bezpečnostné aj vylepšenia. Keď prestanete platiť, programy vám prestanú fungovať a budú sa dať použiť iba na prezeranie súborov.

V rámci konca podpory môžeme zmieniť ešte balík Microsoft Office 2013, ktorý funguje len v režime rozšírenej podpory za poplatok, ktorý si väčšinou platia firmy. Nedostáva žiadne nové funkcie, iba bezpečnostné aktualizácie.

Úplné vyradenie z podpory nastane pre Office 2013 už 11. apríla 2023. Používať sa bude dať, avšak Microsoft už nebude poskytovať ani bezpečnostné opravy. Podobne ako pri Windows 7 dávnejšie, ak firma nepoužila platenú službu rozšírenia podpory. Office 2016 / 2019 skončia s podporou 365 v októbri 2023. Tu ale ide hlavne o koniec už spomínanej podpory napojenia na cloudové služby Microsoft 365. V prípade aktualizácií hoci aj tých bezpečnostných sme skeptický a počítame s rovnakým osudom ako pri verzii 2013.

Office LTSC 2021 má ohlásenú podporu až do 13. októbra 2026, najmä v smere napojenie na cloudové služby 365. Či to znamená aj zánik podpory aktualizácií teraz nie je jasné.

Zdroj: ghacks.net, Microsoft

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.