Telefonáty, ktoré z vás vytiahnu peniaze sú stále aktuálna téma.

Najčastejšie ide o volania z exotických krajín, no nemusí to byť pravidlom. Podvodníci totiž vedia, že niektoré predvoľby sú takpovediac prestrelené. Používatelia už na ne nebudú reagovať. Šanca, že im bude niekto volať z Novej Guinei je mizivá.

Navyše hovor nestihnú prijať a po jednom zazvonení majú neprijatý hovor. Podobné praktiky sa dejú aj z rôznych krajín, pointou je následná tarifikácia podľa čísla a jeho zapojenej služby. Totiž aj volania do exotických krajín sú legitímne.

Využijete tarifné pásmo pre volania do týchto krajín. Tu sa však uplatňuje princíp audiotextových čísiel, ktoré majú samostatnú sadzbu, ak na ne zavoláte. Bežne ide o rôzne súťaže a používateľ musí byť podľa platnej legislatívy Slovenskej republiky upozornený na to, koľko ho bude stáť minúta hovoru resp. účastnícky poplatok za spojenie s daným číslom.

Aj preto odporúčame naďalej nevolať na zmeškané hovory, najmä také ktoré sa síce zobrazili na smartfóne ako volajúce číslo, no takmer okamžite ukončili spojenie. V prípade, že sa s vami bude druhá strana chcieť spojiť, zavolá znova. A takisto platí, že ak sa s vami chce niekto spojiť, nechá telefón zvoniť dlhšie.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Pozor na zmeškané hovory z exotických krajín. Môže ísť o podvod a prídete o peniaze

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.