Ak ste si našli zmeškaný hovor zo Somálska alebo Guinei, ignorujte ho. Určite naň netelefonujte späť, hlavne ak je tam predvoľba +252 (Somálsko) alebo +245 (Guinea-Bissau).

V posledných dňoch sa objavilo viacero prípadov zmeškaných hovorov z exotických krajín. Operátori upozorňujú, že môže ísť o podvod a neodporúčajú, aby ste na tieto čísla volali. Niektorí slovenskí operátori volania na čísla v Afrike zablokovali a zavolať na ne budete môcť len vtedy, ak o to operátora výslovne požiadate.

Tzv. Wangiriho podvod nie je ničím novým. Jeho podstata spočíva v tom, že útočníci si zakúpia, resp. prenajmú vybrané telefónne čísla, nasadia na ne robotov a tí volajú na náhodne generované čísla. Nejde o nič zložité, pretože predvoľba krajiny aj jednotlivých operátorov je voľne dostupná informácia a zvyšný počet čísiel náhodne generuje automat. Ten prezvoní používateľa a podvodník následne dúfa, že používateľ zavolá na dané číslo naspäť.

Podvodníci zarábajú práve na tom, že používatelia reagujú na zmeškané hovory a pokúšajú sa dovolať naspäť. Automat hovor prijme a snaží sa udržať používateľa na linke čo najdlhšie. Väčšina ľudí však hovor pravdepodobne po pár sekundách ukončí. Bohužiaľ, konkrétne detaily o tom, koľko peňazí získajú podvodníci napr. za minútu hovoru, nepoznáme. Nakoľko však ide o plne automatizovaný proces, nie je problém prezvoniť tisíce čísiel v priebehu pár hodín.

Podvodníci prezvonili aj nás. Späť sme nevolali

Poplatok za minútu hovoru by nemal presiahnuť 1 euro. To však neplatí, ak budete volať na čísla so zvýšenou tarifikáciou, tu sa s poplatkami môžete dostať podstatne vyššie. 

Operátor Orange na svojej Facebook stránke tvrdí, že používateľ za prijatie hovoru z takéhoto zahraničného čísla nič neplatí. Ak zavolá naspäť a druhá strana to zdvihne, cena by nemala presiahnuť 1 euro za minútu hovoru, čo je štandardná cena medzinárodného hovoru do roamingovej zóny, do ktorej patrí Somálsko či Guinea. Operátor však používateľom odporúča, aby na tieto exotické čísla nevolali a ak tak spravili, aby si prípadne skontrolovali informácie na ďalšej faktúre.

Niektorí používatelia síce z princípu neprijímajú hovory z cudzích čísiel a nevolajú naspäť, avšak nájdu sa aj takí, ktorí často komunikujú so zahraničím alebo v zhone automaticky volajú na každý zmeškaný hovor. Pokiaľ ste aj vy zavolali na niektoré z potenciálne podvodných čísiel, odporúčame kontaktovať zákaznícku linku operátora. Operátori potvrdili, že každý prípad budú posudzovať indiuviduálne

Ak ste zavolali na podvodné číslo naspäť, cena za minútu hovoru by nemala presiahnuť 1 euro. Orange odporúča kontrolu faktúry

Nejde o prvý pokus o podvod

Telekomunikační operátori počas posledných rokov viackrát riešili takúto situáciu. Nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. A hoci operátori pravdepodobne majú k dispozícii aktuálnu databázu podvodných čísiel a takéto pokusy blokujú, nie vždy sa tomu dá včas zabrániť.

Čiastočným riešením v takomto prípade môže byť upozornenie prostredníctvom sociálnych sietí, dokedy sa čísla zablokujú. Niektorí používatelia však tvrdia, že operátor by mohol rozposielať aj varovné SMS správy.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit