Výskumníci z tímu Mobile Threat Intelligence upozorňujú na podvodnú Android aplikáciu Number Finder od vývojára POZTechnology.

Táto aplikácia sa javí ako populárna a tvrdí, že dokáže odhaliť totožnosť neznámych volajúcich. Aplikácia bola stiahnutá viac ako miliónkrát. Po stiahnutí a otvorení aplikácie sa ponúkajú dve možnosti: predplatné, pre ktoré sú požadované platobné informácie; alebo možnosť zavrieť okno a zadať číslo, ktoré vie aplikácia údajne spárovať s jednotlivcom, pokiaľ si používateľ zakúpi spomínané predplatné.

Pokiaľ používateľ zadá testovacie číslo, či už skutočné, alebo falošné, Number Finder vždy zobrazí rovnakú správu: „s týmto číslom je spojená 1 osoba“ v snahe presvedčiť používateľa, aby za službu platil mesačné predplatné a tak zistil, komu číslo patrí.

Keď výskumníci Avastu aplikáciu testovali a zadali falošné číslo (+1) 63 66666666, obdržali rovnakú podvodnú správu. Podľa spätnej väzby používateľov na Google Play po predplatení služby aplikácia nedokáže spárovať číslo s ID volajúceho, aj keď vývojár v popise aplikácie tvrdí opak. Aplikácia nemá žiadnu inú funkciu, ktorú by predplatiteľovi ponúkla.

Avast tento problém už posunul do Googlu. Používateľom, ktorí si aplikáciu Number Finder už stiahli, odporúčame ihneď zrušiť predplatné a aplikáciu okamžite odinštalovať. K predchádzaniu podobných podvodom odporúčame vždy si pred stiahnutím aplikácie prečítať recenzie v obchodoch Google Play alebo App Store.

Zdroj: Avast

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.