A zatiaľ to lepšie nebude.

Je však celkom jasné, že len heslo vám nestačí a potrebujete ďalší z autorizačných prvkov. BetaNews s odvolaním na web ForgeRock hovorí o náraste 450 % v rámci globálnych prienikov narušením používateľských hesiel.

Trend navyšovania je vidieť posledné roky, o čom nás presvedčil aj rok 2020. Práve zamestnanci pracujúci z domu predstavovali zvýšené riziko. Nezabezpečené počítače, prípadne počítače mimo ochranný firewall firmy a nové návyky.

Hackeri sa v minulosti sústredili na veľké podniky a organizácie. Teraz sa karta obracia a ich cieľom sú aj menšie firmy, ktorých dáta môžu mať hodnotu. Tu bol zaznamenaný nárast a to až o 50 %. Obrovské úlovky v počte 100-miliónov kusov sú teda na poklese. Používateľom to však reálne nepomôže a ich dáta alebo údaje organizácie môžu byť zneužité.

Útočníci využívajú rôzne techniky, najčastejšie ide o phishing, ktorý tvorí až 25 % typu útokov. Prípady kedy kliknete na nejaký email a otvorí sa falošná stránka, mnohí poznáte. Spravidla by ste nemali na podvod naletieť, no stačí trochu nepozornosti a svoje údaje zadáte na falošnú stránku, ktorá sa podobá na vašu banku, PayPal alebo inú službu.

Ransomvér tvorí 17 % a priemerná náklady súvisiace s narušením sa v USA zvýšili na 8,64 milióna dolárov a to je zároveň najviac na svete. Medzi najviac zamerané odvetvia patria zdravotníctvo. To už druhý rok po sebe vedie. IT sektor však za obnovu škôd po napadnutí zaplatil zatiaľ najviac a to až 288 mld. USD.

Zdroj: BetaNews

Prečítajte si aj:

Ako zálohovať heslá z Google Chrome?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.