VPN služba Hola možno v našich končinách nepatrí medzi najznámejšie, obsahuje veľké množstvo IP adries svojich používateľov.

Vďaka takejto službe sa dá sledovať Netflix, HBO a iné video služby aj z krajiny, odkiaľ k nim nemáte prístup. Samozrejme, stále platí, že komunikácia je šifrovaná cez špeciálny VPN tunel a aj vaše dáta sú prenášané súkromne, aj voči vášmu poskytovateľovi internetu. Hola má dokonca plugin pre prehliadač Chrome, ktorý, aspoň sa tak zdá, hodnotia používatelia veľmi pozitívne.

Chrome

Služba Hola.org je zadarmo, čo je v tomto prípade pomerne výnimočné. VPN servery totiž potrebujú na prenášanie dát obrovskú šírku pásma. Tá sa počíta v Gb a tak služby pristupujú ku kompromisu. Niektorí majú zníženú šírku pásma, iní definovaný počet možného prenesenia dát.

Hola však pristupuje k prenosu dát trochu inak. Využíva totiž vaše prenosové pásmo a vašu IP adresu počítača. V podstate si buduje rozsiahlu sieť botnetov. Podľa odhadov sa hovorí o 9 miliónoch IP adries. Tie Hola začala predávať na podobnej službe luminati.io. Hoci Hola o tejto skutočnosti informuje v dokumente FAQ, ešte donedávna tieto informácie neboli zverejnené.

Hola

Po nainštalovaní pluginu a používaní služby nemáte možnosť sa odhlásiť. Aj to je dôvod na to, prečo byť obozretný. Keďže všetky ostatné VPN servery vyžadujú prihlasovanie a pripojenie a je vždy na používateľovi, či sa rozhodne VPN použiť. Hola je po nainštalovaní stále aktívna, jediné riešenie je službu odinštalovať.

Ak používateľ nechce, aby Hola využívala jeho prenosové pásmo, môže si aktivovať prémiové členstvo za 5 dolárov mesačne.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.