Bezpečná VPN? Iba taká, ktorej produktom nie ste vy sami. NymVPN má byť superbezpečná a odpoveďou na dôveru ku službe.

VPN siete sú veľmi obľúbené a dajú sa v obmedzenej miere používať zadarmo. Limitom najčastejšie býva objem prenesených dát. Využiť sa dá priamo cez Microsoft Edge alebo je lepšie siahnuť po platenej a súkromnejšej alternatíve ako ESET VPN alebo Surfshark VPN. Magazín Forbes prichádza s informáciou o tom, že VPN nemusia byť také súkromné, ako o sebe tvrdia. Viac je to otázka viery a nezávislého auditu?!

VPN počiatky

Nick Percoco, riaditeľ bezpečnosti na burze Kraken, pracuje s VPN už viac ako 20 rokov. Začiatky tejto služby boli iné a išlo o to, aby firmy priniesli svojim zamestnancom bezpečné pripojenie do firemnej siete. Napokon sa tento nápad pretavil aj do komerčnej služby, a tak sú tu firmy ponúkajúce VPN. Mnohé služby o sebe hovoria, že majú tzv. „no-logs policy“, teda neukladajú údaje o používateľoch. Niektoré idú ešte ďalej a hovoria, že majú RAM SSD disk. Teda údaje sú zabezpečené ešte viac ako na klasických SSD diskoch.

NymVPN je decentralizovaná

Poďme do extrému: Pri útoku na server alebo riziko fyzického zhabania, ich stačí odpojiť od elektriky. Žiadne údaje sa neuchovajú. Odpoveďou na bezpečnosť by mala byť VPN služba NymVPN od švajčiarskeho start-up Nym Technologies. Je postavená na technológii blockchainu.

Financovanie prostredníctvom vlastného tokenu predstavuje isté riziko, keďže mnoho projektov takto financovaných nemusí byť úspešných – vzhľadom na volatilitu a možný pokles hodnoty tokenu. Do prevádzky pridávajú „šum“, aby sa sieťové prenosy nedali analyzovať pomocou umelej inteligencie.

NymVPN povyšuje bezpečnosť spojenia cez 5 bodov a princípov spojenia, aké používa sieť onion. Ide o decentralizované riešenie, ktoré pomáha maskovať stopy a najmä nevyžaduje od používateľa už spomínanú dôveru v konkrétnu službu.

Počítajte s pomalším spojením, ktoré podľa testov Forbesu nie je zatiaľ vhodné na videokonferencie. „Dvojskoková“ sieť ale plne postačuje. Rovnakú skúsenosť mám aj ja s VPN Surfshark, kde pri 2-hop spojení VPN cez inú VPN a potom ku finálnemu PC používateľa, je rýchlosť niekoľko MB/s.

nympvnZdroj: NymVPN

Zdroj: Forbes

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.