Pred istým časom mi na redakčnom stole pristála kniha Bang! Úplná história vesmíru.

Ako fanúšika sci-fi literatúry, filmov a seriálov ma vždy hlbšie zaujímalo, ako to vo vesmíre vlastne funguje. Samozrejme, niečo vás naučia v škole, niečo si prečítate na internete alebo pozriete ako dokument.

Mne však práve kniha Bang! Úplná história vesmíru zmenila pohľad na chápanie vesmíru ako takého, našej Zeme, slnečnej sústavy a nás ako ľudstva.

Kniha je reedíciou, druhým aktualizovaným a doplneným vydaním z dielne Vydavateľstva Slovart a oproti jej osemnásťročnej predchodkyni sa zmenila nielen jej obálka, ale výrazne boli upravené aj informácie v nej, keďže vedci za uplynulých takmer dvadsať rokov prišli aj s novými teóriami a poznatkami. Vydanie je tak mimoriadne aktuálne a drží krok so zisteniami v súčasnom poznaní vesmíru.

Zdroj: TOUCHIT

Autormi knihy sú štyria vedci. Astrofyzik Brian May, ktorého poznáte aj ako člena rockovej skupiny Queen, legendárny popularizátor astronómie, sir Patrick Moore, a astrofyzici Chris Lintott a Hannah Wakeford. Autorov zobrazuje aj fotografia v zadnej časti knihy. Patricka Moora na nej však už nenájdete, zomrel v roku 2002, a preto je na fotografii iba Brian May s dvoma spoluautormi.

Samotného Briana Maya budete môcť tento rok stretnúť aj na festivale Starmus VII, ktorý sa vďaka spoločnosti ESET koná prvýkrát aj na Slovensku a veľkolepo odštartoval túto nedeľu 12. mája. Festival prebieha celých šesť dní, až do 17. mája.

Zdroj: TOUCHIT

Ponoríte sa do vesmíru, ako nikdy predtým

Kniha Bang! čitateľovi ponúka pohľad do najhlbších tajomstiev vesmíru, od jeho vzniku, vývoja, plynutia času až po teórie predpovedajúce jeho rôzne verzie budúcnosti. Autori nám v pútavom texte odhaľujú príbehy o vzniku vesmíru, zrode hviezd, exoplanét a čiernych dier.

Pri čítaní som bol celý čas pohltený tým, ako sa vedecké informácie prepájajú s pútavými a zrozumiteľnými textami, vysvetľujúcimi grafikami a strhujúcimi fotografiami, ktoré boli vyhotovené priamo vo vesmíre. Nepovažujem sa za žiadneho vedátora a o vesmíre som toho vedel naozaj málo. Nemusíte sa teda obávať, že by ste sa pri čítaní stratili.

Jasné, že sa sem-tam prichytíte pri pasáži, ktorá bude možno mimo rámec vášho chápania, bez obáv pokračujte v čítaní. Ja som si aspoň dovolil niektorým veciam neporozumieť do hĺbky, to prenechávam na odborníkov, alebo tých, ktorí sa zaujímajú o úplné detaily. Aj pre nich je táto kniha ako stvorená.

Usporiadanie kapitol v knihe je prehľadne zoradené tak, ako sa udalosti vo vesmíre diali a nie podľa toho, kedy bol ktorý objav spozorovaný. V závere knihy nájdete slovník základných astrofyzických pojmov, čo je počas čítania knihy veľmi užitočné a tiež je tu aj prehľadná časová os vesmíru spracovaná vo forme tabuľky.

Zdroj: TOUCHIT

Začnite pozorovať hviezdy aj vy doma

Mňa mimoriadne oslovili aj záverečné stránky knihy, ktoré sa venujú amatérskemu sledovaniu hviezd. Autori pripájajú jednoduché nákresy hviezdnej oblohy a základné tipy, čo v ktorom ročnom období môžete na nebi pozorovať, či už voľným okom, alebo ďalekohľadom. Užitočné sú aj tipy na amatérsku hvezdársku výbavu.

Ja som si napríklad na základe dočítania knihy zaobstaral aj amatérsky hvezdársky ďalekohľad a teším sa, ako budem počas letných nocí pozorovať prstence Saturnu. Počas leta, keď sa totiž ocitnem na dovolenke, na dedine, ďaleko od svetelného smogu, som totiž často pozoroval hviezdy aj voľným okom a nechával sa unášať hĺbkou vesmíru. Tento rok by to vďaka hvezdárskemu ďalekohľadu a novým informáciám a tipom z knihy Bang! malo byť o niečom úplne inom.

Môj tip na záver

Kniha by nemala chýbať v knižnici každého vesmírneho nadšenca a pozorovateľa hviezd. O jej kvalite a pútavom spracovaní svedčí aj to, že ju majú aj súčasní vedci skúmajúci vesmír, napríklad astrobiologička a marsonautka Michaela Musilová, ktorá ku nej vydala samostatný príspevok na Instagrame.

Ak teda zvažujete, čo si v najbližšej dobe prečítať, určite siahnite aj po tomto type literatúry. Bang! vás rozhodne nesklame a určite niekoho poteší aj ako skvelý darček.

Prečítajte si aj:

Značky:

Tomas Buransky

Tomas Buransky
Mám rád nové veci a preto je skvlelé, že vďaka mojej práci sa môžem venovať marketingu v spojení s tými najnovšími technológiami.