Ako sme v predchádzajúcej téme „Pozrime sa dnu“ spomenuli, ak vás zaujíma z čoho sa skladajú smartfóny a čo je v ich útrobách, ste na správnom mieste.

Nadišiel čas na ďalšiu redakčnú „pitvu“. Tentokrát sme rozobrali (aj poskladali) smartfón z dielne HTC s modelovým označením One M7. Stereo smartfón bol predstavený v druhej polovici roku 2013 a dodnes ho mnohý používatelia aktívne používajú. One M7 má 4,7 palcový Full HD Super LCD3 displej, čipová súprava Qualcomm Snapdragon 600, štvorjadrový 1,7 GHz procesor, grafický procesor Adreno 320 a 4 Mpx fotoaparát Ultrapixel.

M7_nowat

Ak by ste si mysleli, že rozobrať, ale aj poskladať smartfón je jednoduché, tak to nie je celkom pravda. Nepochybne sú mnohé z týchto zariadení jednoducho a precízne poskladané a ľahko sa s nimi pri servise pracuje. Ale nájdu sa aj také, ktoré sa rozoberajú neuveriteľne ťažko a miestami až nerozumne. Preto sme do nášho blogu „Pozrime sa dnu“ zaradili aj HTC One M7. Ide o jeden z najťažšie rozoberateľných smartfónov vôbec. Veľkým šťastím je, ak sa pri takomto zásahu nepoškodí rám zariadenia alebo iná súčasť. Tento smartfón bol aj niekoľko krát „nominovaný“, ako jedno z najkomplikovanejších zariadení na servis v domácich podmienkach, mimo autorizovaného servisu.

Poďme nato, tu sa dozviete a pozriete, ako to vyzerá v jeho útrobách aj bez namáhavej práce.

Prvý pohľad do vnútra zariadenia po odlepení 4,7 palcového displeja, na ktorom sa nachádzajú aj dve dotykové tlačidlá. Pre akýkoľvek servisný zásah, je nutné odstrániť displej a oddeliť stredový rám od zadného krytu. To je najkritickejšia časť celého procesu, nám sa to podarilo bez väčších poškodení. 

Tu už vidieť dve samostatné, oddelené časti. Zadný kryt, že vraj z hliníku, no miestami sa to na hliník nepodobá, každopádne je to zaujímavý materiál. Druhá časť je stredový rám, kde sa nachádza kompletná základná doska. Tá je prepojená z vrchnou doskou, kde sa nachádzajú fotoaparáty, audio konektor, infračervený port a pod. Väčšina flex káblov a obvodov na základnej doske je prepojená s vodivými páskami. Ak sa pri skladaní smartfónu nedajú presne na svoje miesto, zariadenie nebude fungovať správne.

ONE M7

Ako ďalší krok nasleduje odobratie základnej dosky, pod ktorou je batéria a následne odobratie vrchnej dosky. Na obrázkoch nižšie vidieť kompletnú základnú dosku HTC One M7. Čipy a obvody sú ukryté (chránené) pod plechovým krytím a vodivými páskami.

 

Pozrime sa nato, čo všetko sa na základnej doske nachádza.

  • Ružový rámik: TriQuint multi-band zosilňovač.
  • Žltý rámik: Qualcomm PM8921 power managment IC, správa napájania.
  • Červený rámik: 2GB DDR2 RAM + Qualcomm snapdragon 600 quad-core 1,7 GHz procesor.
  • Oranžový rámik: Samsung 32 GB NAND flash memory, vnútorná pamäť.
  • Zelený rámik: Qualcomm 4G GSM / UMTS / LTE modem.
  • Fialový rámik: Synaptics S32028.
  • Čierny rámik: Broadcom, single-chip 5G Wi-Fi 802.11 ac MAC/ baseband/ Bleutooth 4.0 + HS & FM prijímač.

Na obrázkoch nižšie vidíme vrchnú dosku. Tu sa nachádza 4 Mpx UltraPixel hlavný fotoaparát s clonou f/2.0 a LED prisvietením. Výrobcom fotoaparátu bola spoločnosť Microelectronics. Ďalej tu je 2,1 Mpx predný fotoaparát, 3,5 mm audio konektor, vibračný motorček, proximity senzor, svetelný senzor a tlačidlá hlasitosti.

 

Na týchto fotografiách z pravej strany sa nachádza tlačidlo zapínania s infračerveným portom pre ovládanie domácej techniky, čítačka mini SIM kariet a reproduktory. Väčší je spodný, hlavný a vrchný, menší slúži aj ako slúchadlo.

 

Samostatné, pevné časti zariadenia – stredový rám a zadný kryt, ktorý má aj funkciu spájania niektorých obvodov základnej dosky.

 

4,7 palcový Full HD Super LCD3 displej, ktorý má aj súčasnosti verné podanie farieb. Rozlíšenie displeja je 1080 × 1920 Px s hustotou 468 ppi. Jeho rozmery sú 58 × 103 mm. Krycie, ochranné sklo displeja je Gorilla Glass 2.

 

„Nevymeniteľná“ batéria v HTC One M7 má kapacitu 2300 mAh – 3,8 V.

HTC ONE M7 23

 

Porovnanie: poškodené reproduktory a plne funkčné, nové reproduktory. Takto vyzerajú reproduktory telefónov, ktoré sú používané v zhoršených pracovných podmienkach. Mimochodom, tieto reproduktory začali určovať trend v stereo smartfónoch a hrajú veľmi slušne.

 

Tak, dostali sme sa ku koncu ďalšej, veríme, že aj zaujímavej „pitvy“ smartfónu, ktorý je aj v súčasnej dobe slušným a plnohodnotným zariadením pre prácu i zábavu.

A čo bude ďalej? Aby sme vám neprinášali, len staršie zariadenia, tak chystáme redakčnú „pitvu“, momentálne najnovšieho zariadenia z rodiny Apple, presnejšie iPhone 6s plus. Takže sa máte na čo tešiť.

Ak vás táto téma zaujíma a ste plnohodnotným nadšencom smartfónov, nezabudnite, že už o sedem dní tu bude ďalší diel „Pozrime sa dnu“.

 

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE