Zaujíma vás, čo tvorí vnútro smartfónov, možno aj toho vášho? Ak áno, tu ste správne.

Po dlhšej pauze seriálu – Pozrime sa dnu, sa opäť vraciame so zaujímavosťami z útrob smartfónov. V minulých častiach sme sa pozreli do útrob rôznych modelov Apple iPhone, ale rozobrali sme aj HTC One M7 a v poslednej časti to bol tabletofón Asus Fonepad Note6. Všetko sú to zaujímavé zariadenia, aj keď nie úplne najnovšie.

V dnešnej časti sa pozrieme do útrob zaujímavého zariadenia (bývalej vlajkovej lodi) Sony Xperia Z3. Toto zariadenie bolo predstavené koncom roka 2014, čiže dva roky dozadu, pričom má už viacerých nástupcov. Ale aj napriek tomu, že to nie je úplne nový model, má pomerne slušnú hardvérovú výbavu, fotoaparát, a taktiež spracovanie. Nechýba ani odolnosť voči vode a prachu – úroveň certifikácie IP 68. Túto odolnosť je pri rozoberaní poznať a všetky časti, ktoré majú otvor z vonkajšej strany, sú dobre utesnené špeciálnymi páskami (adhesive).

Prejdime teda k samotnej pitve, ktorá trvá približne 45 minút a telefón je „do šróbiku rozhádzaný“. Avšak, Sony Xperia Z3 je z pohľadu používateľa nerozoberateľná. Do vnútra zariadenia sa dostáva cez zadnú časť, odobratím pevne zalepeného zadného krytu. Ten nie je zo skla, aj keď to tak môže vyzerať. Je to tvrdený plast, čo má svoju výhodu, nakoľko sa telefón pri tvrdšom páde nerozbije z dvoch strán, ale iba z prednej – z prednej (aj tak to nepoteší).

sony-xperia-z3-8

Samostatný zadný kryt z tvrdeného plastu – jeho vnútorná strana obsahuje NFC anténu. Kryt je k stredovému rámu veľmi dobre prilepený, aby bola zabezpečená 100% odolnosť voči vode a prachu. Po takomto zásahu je nutné použiť originálne fabrické lepidlá (adhesive), a to na všetky potrebné diely, aby bolo zariadenie opäť vode a prachu odolné.

Po zadnom kryte nasleduje odobratie batérie, ktorá má kapacitu 3100 mAh. (Li-Polymer / 11,8 Wh / 3,8 V)

Ďalším krokom sme odobrali kryt sekundárnej dosky (v spodnej časti), ktorý má funkciu hlavného anténového modulu.

sony-xperia-z3-pozrime-sa-dnu-23

Sekundárna doska s reproduktorom. Všetky časti, ktoré majú otvor do vonkajšej strany, sú veľmi dobre izolované.

Medzi sekundárnou a základnú doskou je pozdĺžne umiestnený (anténový) RF káblik.

sony-xperia-z3-pozrime-sa-dnu-35

Nasleduje odstránenie flex káblu magnetického konektora, ktorého súčasťou je držiak RF káblika a kontakty antény.

Zo stredového rámu sme odobrali aj samotný konektor nabíjania magnetickou koncovkou.

Ďalší flex kábel patrí tlačidlám regulácie hlasitosti, napájania a spúšte fotoaparátu. Na konci flex káblu sa nachádza kryt (spodného) reproduktora s vedením, mikrofón a vibračný motorček.

Vraciame sa späť do vrchnej časti, kde sme odobrali modul GPS antény a modul Wi-Fi / Bluetooth antény.

Pred odobratím samotnej základnej dosky je potrebné odstrániť fotoaparát. Ten má rozlíšenie 20,7 Mpix – f2.0 (25 mm, 1/2.3″ senzor, 1.12 µm) a dokáže natáčať video v 4K rozlíšení (3840 × 2160 Px – 30fps). Sony si kvalitu fotoaparátu veľmi chválilo (ako to býva zvykom), ale rozlíšenie nie je všetko. Za to hovorí aj súčasná situácia, kde najlepšie „fotomobili“ dosahujú max. rozlíšenie 12 až 13 Mpix (Sony však v trende „čím viac, tým lepšie“ pokračuje dodnes). Fotoaparát dopĺňa prisvetlovacia LED dióda, ktorá je umiestnená na základnej doske.

Prichádza na rad základná doska, srdce zariadenia, ktorá je kompletne chránená a jednotlivé čipy sú pod kovovými plieškami. Sony Xperia Z3 disponuje procesorom – Qualcomm Snapdragon 801 (MSM8974AC – 4 jadrový 2,5 GHz). Grafická jednotka (GPU) je od totožného výrobcu s označením Adreno 330. Operačná pamäť (RAM) má kapacitu 3 Gb a interná pamäť 16 Gb. Dá sa povedať, že toto zariadenie je aj dnes použiteľné bez väčších problémov.

Na základnej doske je integrovaná čítačka microSD karty – max. kapacita 128 Gb. A taktiež čítačka microSIM karty (čítačka = slot/šuplík). Pri microSD karte sa nachádza žlté núdzové tlačidlo – reset. To je použiteľné v tom prípade, ak by telefón „zamrzol“ a tlačidlo napájania by nereagovalo.

sony-xperia-z3-pozrime-sa-dnu-41

Ďalšie komponenty základnej dosky sú microUSB konektor na nabíjanie zariadenia a predná (selfie) kamera s rozlíšením 2,2 Mpix – f2,8. Predná kamera nahráva aj Full HD video.

Poslednou časťou, ktorá sa nachádza pri základnej doske, je 3,5 mm audio konektor. Ten je spojený jedným flex káblom s proximity / svetelným senzorom a sekundárnym mikrofónom.

Väčšinu komponentov sme bezpečne odobrali a nakoniec nám zostal IPS LCD displej s ochranným sklom. Ten má veľkosť 5,2-palca, Full HD rozlíšenie – 1080 × 1920 Px (424 ppi) a technológiu Triluminos / X-reality Engine. Taktiež je veľmi pevne prilepený, aby bola zaručená vode a prachu odolnosť. Pri odnímaní LCD displeja (ak má byť ešte použiteľný) je potrebná maximálna opatrnosť. Pre zaujímavosť – 5,2″ displej pokrýva 70,9 % plochy prednej časti zariadenia.

Na displeji nám zostal vrchný reproduktor (slúchadlo). Odliepať ho nie je potrebné, čím sa zachová originálne lepidlo, ktoré zabraňuje vniknutiu vody a prachu do zariadenia.

sony-xperia-z3-pozrime-sa-dnu-49

Všetky komponenty sú zo zariadenia odstránené a zostal nám „holý“ stredový rám. Ten má zakomponované špeciálne chladenie (heatpipe) – medenú trubicu (stlačenú), ktorá je naplnená kvapalinou s nízkym bodom varu. Na konci trubice (pri zdroji tepla – procesor) dochádza k odparovaniu tekutiny, ktorá teplo odvádza na druhý koniec, kde dochádza ku ochladeniu a následnej kondenzácii kvapaliny. Jednoduché a pomerne efektívne riešenie.

Nakoniec stredový rám s popisom detailov. Sony Xperia Z3 disponuje (mala by) kovovým rámom, resp. lemom, ale ten materiál je tak zvláštny, že ho ťažko k nejakému špecifickému kovu (alebo zliatine) prirovnať. Zväčša nám to pripadá ako lepší plast.

Kompletne „rozhádzaná“ Sony Xperia Z3 (D6603).

sony-xperia-z3-pozrime-sa-dnu-7

Sme na konci redakčnej pitvy „vlakovej lode“ spoločnosti Sony, ktorá bola pre nás veľmi zaujímavá a veríme, že zaujala aj vás. Už teraz sa tešíme na ďalšie zariadenia, ktoré vám takto podrobne „nastolujeme“. Seriál – Pozrime sa dnu nie je plánovaný a preto sa bude na stránke objavovať priebežne, podľa možností a dostupnosti zariadení. Ďakujeme za vašu pozornosť.

Ak vás zaujíma aj „história“ technologických zariadení, nezabudnite na náš RETRO seriál – Zaspomínajte si s TOUCHIT.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE