Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

S prasknutým čelným sklom sa denne stretáva množstvo vodičov.

Veľkú časť z nich zvykne prekvapiť fakt, že len na povinné zmluvné poistenie sa spoliehať nemožno. Ak ste sa do tejto skupiny nedávno zaradili aj vy, poradíme vám, ako postupovať.

Najlepšie je problémom predchádzať

Prasknuté čelné sklo znamená problém, ktorému sa nie vždy dá úplne vyhnúť. Vyhnúť sa však môžete problémom, ktoré zvyknú nastať bezprostredne po tejto škodovej udalosti. Opletačky s poisťovňou, doťahovanie pri dokazovaní a hľadanie vinníka sa nie vždy skončia pre majiteľa s prasklinou úspešne. Najistejším spôsobom, ako byť vopred pripravený, je havarijné poistenie, ku ktorému si môžete pripoistiť aj čelné sklo. Čo však robiť, ak nepatríte medzi týchto pripravených šťastlivcov?

Spravidla sa s poškodeným čelným sklom môžete vydať len dvoma cestami, ktoré ovplyvní samotný pôvodca praskliny. Presnejšie to, či ho poznáte, alebo nie. Ak škodu zapríčinil odletený kamienok a vy neviete, od ktorého auta to bolo, pôjde škoda z vášho vrecka. Svetlom na konci tunela môže byť spoznanie vinníka, no ani to nie vždy znamená výhru v podobe preplatenia škody.

Je možné nájsť vinníka?

Existuje veľa spôsobov, ako môžete k prasknutému čelnému sklu prísť. Medzi jeden z najčastejších patria už vyššie spomenuté situácie, kedy rozbitie skla spôsobí kamienok, ktorý nešťastne odletí z iného vozidla na to vaše. V tomto prípade sa môžete pokúsiť zastaviť daného vodiča a v prípade, že uzná svoju vinu, bude oprava skla preplatená z jeho PZP. Po spísaní záznamu o nehode, kde vinník svoju vinu priznáva, postačí, ak vinník škodu nahlási vo svojej poisťovni.

poistenieZdroj: Pexels

Tento jednoduchý postup je však v praxi skôr výnimkou, ako pravidlom. Len málokto sa totižto dobrovoľne vydá na cestu papierovačiek s poisťovňou. Navyše si vodič to, že mu z auta odletel kamienok, ani nemusí všimnúť, a tak sa v konečnom dôsledku nemá k čomu priznávať. Niekedy dokonca ani vy nemusíte v hustej premávke presne spozorovať, od ktorého vozidla kamienok išiel. Vyzerá to tak, že v týchto situáciách hrá viacero veci proti samotnému poškodenému.

Opravu neodkladajte

Odhliadnuc od toho, ako celkové preplatenie vášho poškodeného čelného skla dopadne, jeho opravu by ste odkladať rozhodne nemali. Zákony sú v tejto veci nekompromisné a už poškodenie s priemerom väčším ako 2 centimetre nachádzajúce sa v zornom poli sa trestá. Takéto vozidlo sa označuje za nespôsobilé na prevádzku po cestných komunikáciách, a tak môžete skončiť s odobratým technickým preukazom a zákazom ďalšej jazdy.

Auto vodič cestaZdroj: Pexels

S drobným poškodením čelného skla mimo zorného poľa síce prípadnou kontrolou policajnej hliadky prejdete, no vibrácie spôsobené jazdou môžu prasklinu za krátky čas rozšíriť. Za zmienku stojí aj fakt, že rozširovaniu prasklín do veľkej miery prispieva aj prichádzajúce zimné obdobie. Najlepšie preto urobíte, ak svoje vozidlo zveríte do rúk odborníkov v momente, keď si poškodenie všimnete. V lepšom prípade sa vyhnete výmene celého čelného skla a stačiť bude len pár šikovných rúk, skúsenosti a platba v hodnote pár desiatok eur.