Počítačový program Eyeblink, ktorý sa stará o zdravie očí pri počítači, bol úspešne otestovaný v O2 Slovakia. 46% ľudí po mesačnom testovaní uvádza nižšiu únavu očí ako aj pokles iných príznakov: 19% v prípade suchých a červených očí a 15% ľudí bolí menej hlava z počítača.

Eyeblink je slovenské riešenie na liečbu a prevenciu syndrómu suchého oka. Toto multifaktoriálne ochorenie postihuje čoraz viac mladých ľudí kvôli práci s počítačom. Pri každom žmurknutí sa oko zvlhčí a očistí. Zdravý človek žmurká 10- až 15-krát za minútu. Pri práci s počítačom niektorí ľudia žmurkajú aj o 50% menej. Žmurkanie súvisí s kognitívnou činnosťou človeka: keď sme zamyslení, žmurkáme menej a naopak, keď sme unavení, žmurkáme viac a naše žmurknutia sú dlhšie (táto skutočnosť sa používa aj na detekciu mikrospánku vodiča).

Eyeblink meria frekvenciu žmurkania webkamerou a v prípade nízkej frekvencie zobrazí pripomienku, ktorá sama zmizne po následnom žmurknutí používateľa. Eyeblink pomocou kamery vidí, či používateľ žmurkol. Kladie sa dôraz na intuitívnosť a nevyrušovanie pri práci. Testovania sa zúčastnilo 26 ľudí a až 68% uviedlo, že Eyeblink ich vyrušoval iba jemne alebo vôbec, a že Eyeblink im pomohol pri ich problémoch s očami. 78% testerov vyjadrilo záujem Eyeblink naďalej používať.

Zaujímavým zistením bolo, že priemerné žmurknutia v priebehu dňa a ich dĺžka sa počas dňa zvyšujú, čím sa len potvrdzuje zvýšená únava najmä ku koncu pracovnej doby.

Eyeblink funguje na freemium licencovaní. Základná verzia je bezplatná. Prémiové funkcie využívajúce kameru na interakciu sa stanú dostupnými po zadaní licenčného kľúča. Prémiové funkcie sú dostupné 14 dní bezplatne na vyskúšanie. Prémiová licencia funguje na ročnom predplatnom. Eyeblink je nateraz dostupný iba pre platformu Windows.

 

Značky: