IT Fitness test ukázal, že Slováci sú dostatočne „namakaní“ v informačno-komunikačných technológiách.

ITFitnessFinal-2

IT Asociácia Slovenska zorganizovala už piaty ročník testovania IT znalostí, ktorý prebiehal od septembra 2015 do konca januára 2016 v rámci európskej kampane „eSkills for Jobs“.

IT Fitness test bol rozdelený na informačnú (nepovinnú) časť, ktorú vyplnilo 4 114 respondentov, a samostatnú testovaciu časť, pričom testovacia časť bola pripravená špeciálne pre základné školy a špeciálne pre stredné a vysoké školy. Do testu pre základné školy sa zapojilo 2 746 žiakov vo veku 7 až 16 rokov.  Priemerná úspešnosť u detí bola 41,27 %. Test pre stredné a vysoké školy vyplnilo 17 253 účastníkov s priemernou úspešnosťou 45,79 %. Len štyria účastníci vo veku 18 – 35 rokov dosiahli úspešnosť 100 %. Spomedzi žien boli najúspešnejšie dve respondentky, ktoré získali 96 %.

ITFitnessFinal-3

Najmladšími účastníkmi boli tri sedemročné žiačky zo Základnej školy s materskou školou v Špačinciach a jeden sedemročný žiak zo Základnej školy v Odoríne. Najstarším účastníkom v teste pre respondentov nad 15 rokov bol 81-ročný muž.

Testovanie ukázalo, že pretrváva  trend, keď horšie výsledky sú v úlohách, kde je potrebné použiť istú mieru abstrakcie, skombinovať teoretické poznatky s praktickými skúsenosťami a zručnosťami, použiť zložitejšie operácie. Stále sú pomerne slabé IT zručnosti v oblasti bezpečnosti.

ITFitnessFinal-4

Európska kampaň  je reakciou na rastúci dopyt po kvalifikovaných  odborníkoch v oblasti IKT, ktorých v súčasnej dobe nie je dostatok, a to aj napriek vysokej miere nezamestnanosti v Európe. Odbornú garanciu nad podujatím prevzalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a Digitálny líder Slovenska.

ITFitnessFinal-5

 

Test nebol určený ani tak pre „ajťákov“ či „itečkárov“, ako práve pre širokú verejnosť. Tí, ktorí sa do testovania vedomostí pri práci s internetom, kancelárskymi nástrojmi a taktiež v oblasti zvládania sociálnych sietí a počítačových systémov  zapojili, boli rozdelení na dve skupiny – ZŠ a SŠ, VŠ a všetci ostatní adepti o zamestnanie, kde IT zručnosti predstavujú čoraz významnejší potenciál.

 

V 5. ročníku testovania v období od  15. 9. 2015 do 31. 1. 2016 bol pre záujemcov dostupný on-line IT Fitness test na stránke www.itfitnesstest.sk, ktorý bude od 1. apríla 2016 prístupný aj cez mobilné aplikácie.

Online test obsahoval 25 otázok z 5 oblastí so 4 variantmi odpovedí z rôznych oblastí IT. Niektoré z nich boli naozaj náročné. Projektovým manažérom IT FITNESS TESTu bol doc. František Jakab. „Naším cieľom nebolo vytvoriť test s veľmi vysokou úspešnosťou, ale test, ktorý bude vedieť odlíšiť respondentov s dobrými vedomosťami a zručnosťami od respondentov so slabými vedomosťami a zručnosťami. Najväčšie medzery mali účastníci v oblasti bezpečnosti a počítačových systémov, najmenšie pokiaľ ide o sociálne siete a internet,“ doplnil František Jakab.

Tento test si na vlastnej koži vyskúšal a svoje IT znalosti otestoval aj prezident IT Asociácie Slovenska Mário Lelovský. „Snahou bolo, aby sa do procesu testovania zapojila čo najväčšia skupina respondentov a boli tak získané relevantné informácie o úrovni IT zručností na Slovensku. Testovanie bolo sprevádzané celým radom motivačných aktivít a súťaží, ktorého sa zúčastnili zástupcovia základných a stredných škôl, Únie materských centier a Združenia mladých podnikateľov Slovenska. Od roku 2010 sa do testovania zapojilo viac ako 130 000 účastníkov z celej Slovenskej republiky,“ informoval prezident ITAS.

Najaktívnejšou školou s najväčším počtom zapojených študentov vo veku 7 – 16 rokov, ktorí vyplnili test pre ZŠ, sa stalo Gymnázium J. Letricha v Martine s počtom 189 respondentov. Najaktívnejšou strednou školou sa stala SPŠE v Prešove už po druhýkrát v histórii IT FITNESS testovania s celkovým počtom 618 zapojených študentov. Najaktívnejším materským centrom sa stalo Materské centrum – Adamkovo zo Šenkvíc a mamičkou s najvyšším percentuálnym skóre IT testu sa stala Lenka Grulová zo seneckého Slniečka.

Autormi testov boli:

  1. Test (ZŠ):  P. Kučera, A. Škodačková, T. Jašek
  2. Test (SŠ, VŠ): Z. Kubincová, M. Homola, P. Kučera, A. Hrušecká

Odborní garanti:  Univerzita Komenského v Bratislave, Technická univerzita v Košiciach

Projekt IT Fitness test bol ocenený v roku 2014 Európskou komisiou za komplexný a inovatívny prístup k problematike zvyšovania digitálnej gramotnosti mladých ľudí v Európe.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.