Postupné vybíjanie batérie a jej degradácia je prirodzený jav.

Na trhu je niekoľko typov batérií, pričom v telefónoch a prenosných počítačoch sú najviac používané Li-Ion. Ani jeden typ batérie však nie je bez tejto chybičky krásy a samovoľné vybíjanie je neoddeliteľnou súčasťou každého typu.

Niektorí výrobcovia pri špecializovaných batériách vedia tomuto javu sčasti zabrániť. Lepšie povedané, spomaliť ho. Aj preto sú batérie, ktoré vydržia niekoľko mesiacov a výrobca garantuje pokles nabitia iba o 20 %. Nejde o pokles jej kapacity a dá sa znova nabiť na 100 %.

Vyššie uvedený údaj je iba časťou skladačky. Druhý argument je opotrebenie z dôvodu používania. Nevýhodou je, že batérie strácajú svoju kapacitu aj vtedy, keď nie sú dlhodobo používané. To je riziko napríklad pri starších modeloch smartfónov, prenosných počítačov alebo napríklad inteligentných hodiniek či náramkov.

Strata kapacity, keď sa batéria nepoužíva

Pri kúpe inteligentného náramku, ktorý nabijete na plnú kapacitu a následne ho nebudete používať 1 rok výrazne klesne celková kapacita batérie. Ide o našu vlastnú skúsenosť, keďže náramok, ktorý bežne vydržal približne 15 dní na 1 nabitie, po novom vydrží len 6 dní.

Tento konkrétny prípad sa však líši v tom, že náramok bol približne 5 mesiacov používaný. Stále však hovoríme o tom, že batéria sa znehodnotila tým, že sme ju nepoužívali. Pozor na to pri kúpe starších zariadení za výhodnú cenu. Rozhodne to neznamená, že dvojročný smartfón, ktorý si kúpite ako nové balenie, sa nebude dať používať. Batéria ale môže po niekoľkých mesiacoch vyžadovať nadmernú degradáciu.

Polročná záruka

Na Slovensku majú batérie polročnú záruku. Táto doba je zároveň akýmsi hraničným časom na prejavenie sa výrobných chýb. Rýchle samovoľné vybíjanie alebo pokles kapacity v priebehu niekoľkomesačného používania, môžu signalizovať poruchu na strane batérie. Tieto chyby sa len veľmi ťažko odhaľujú, keďže výdrž a celková kondícia závisí aj na jej využívaní.

Bežná batéria vydrží niekoľko rokov, no opäť je to údaj, o ktorom sa dá polemizovať. Všetko závisí od toho, akým spôsobom sa konkrétne zariadenie, či už smartfón alebo napríklad prenosný počítač používali.

Prečo batérie starnú?

Batérie fungujú na princípe spojenia elektród, ktoré sú od seba oddelené a elektrolytu medzi nimi. Materiálové zloženie týchto dvoch komponentov sa v závislosti od typu batérií líši, avšak princíp zostáva rovnaký. Medzi doskami prebieha chemická reakcia, ktorá sa šíri elektrolytom a tým sa vytvára elektrická energia. Pri nabíjaní sa ióny presúvajú z kladnej elektródy na zápornú a pri použití batérie je tento proces opačný.

V prípade olovených akumulátorov sa sírany tlačia na dosky, na elektródy a pri nabíjaní je to zase naopak a tlačia sa späť do elektrolytu. Problém je v kryštalizácii týchto síranov a v tom, že zostávajú na doskách. Tým znižujú celkovú účinnosť a aj kapacitu. Podobne je to aj pri Li-Ion batériách, kde sa počas nabíjania alebo vybíjania vytvára na elektródach povlak. Ten potom blokuje pohyb týchto iónov.

To zapríčiňuje zníženú kapacitu batériu a v nadväznosti na to aj výdrž na jedno nabitie. Keďže elektródy obsahujú tento povlak, nedokážu sa nabiť na pôvodne navrhnutú kapacitu. V takomto stave síce nedokážu plnohodnotne napájať zariadenia, pre ktoré boli určené, no dokážu byť zdrojom energie pre menej výkonné zariadenie.

batérie duracell a star wars postavicka medzi nimiZdroj: StockSnap / Pixabay

Čo je to nabíjací cyklus batérie?

Podľa výskumných údajov, ale aj údajov z vašej osobnej praxe, dokážete odhadnúť, čo presne znamená nabíjací cyklus. V jednoduchosti je to schopnosť nabiť batériu z úplného vybitia na jej plnú kapacitu. Tento postup sa vo všeobecnosti neodporúča, pretože sa tým skracuje životnosť batérie. Avšak pre jednoduchšie pochopenie, toto je jeden nabíjací cyklus.

Bežne dostupné Li-Ion batérie majú 1000 nabíjacích cyklov. Alkalické toho vydržia najmenej a zvládnu približne len 50 cyklov. Nemali by ste ich však nabíjať a nabíjajte len tie batérie, ktoré sú na to výrobcom oficiálne určené.

Na základe praxe bolo výskumníkmi zistené, že nabitie zariadenia o povedzme 20 % neznamená jeden nabíjací cyklus. Dá sa to všimnúť aj v praxi a tým, že svoj smartfón občas pripojíte k počítaču kvôli synchronizácii údajov a po niekoľkých minútach ho odpojíte. To ale neznamená, že ste práve minuli jeden nabíjací cyklus.

Bezpečnosť batérií

Toto je samostatná časť a výrobcovia sa musia popasovať aj s bezpečnosťou. Ide najmä o kvalitu výrobného procesu, aby v elektrolyte neplávali mikroskopické kúsky kovu z elektród alebo sa nejakým spôsobom nedotýkali. To by nebol až taký problém, keďže batérie majú pevný obal, do istej miery odolný proti stlačeniu.

Prehnutie batérie alebo iná deformácia ju zničí alebo poškodí jej vnútornú časť. Batéria ako celok, ktorý vidíme na pohľad voľným okom, je vo vnútri zložená z viacerých článkov.

Aj mierne deformovaná alebo iným spôsobom vo vnútri znehodnotená batéria, respektíve niektorý z jej článkov ešte nespôsobí kompletnú nefunkčnosť. Zväčša sa poškodená batéria začne nafukovať, čo môže spôsobiť riziko výbuchu a zapálenia. Používať takéto batérie je extrémne rizikové, a to nielen z pohľadu možného zapálenia, ale aj poleptania elektrolytom.

Výrobcovia chránia batérie nielen fyzicky, ale aj elektronicky. Majú v sebe elektronické čipy, ktoré zabraňujú prebíjaniu alebo dokážu rozpoznať iný typ poruchy. Nie každé zariadenie umožňuje detailnú kontrolu stavu batérie.

Pozor na „čínske hračky“

V minulosti boli zaznamenané prípady, keď sa pri prebíjaní batérie vznietilo malé autíčko ako hračka na vozenie pre deti. Batéria ako taká nebola chybná, avšak vo výrobku neexistovala kontrola proti prebíjaniu. Zoberme do úvahy aj priveľkú opatrnosť a vtedy je namieste nenabíjať žiadne zariadenia, nad ktorými nemáte priamy dozor.

Zdroj: BatteryGuy

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.