Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Dnes odštartoval netradičný vzdelávací IT workshop na tému Povolanie programátor, ktorého cieľom bolo motivovať deti k profesii programátora a zoznámiť ich s obrovskými možnosťami, ktoré ponúka svet programovania. Konal sa v rámci Detskej univerzity Komenského a zorganizovali ho spoločnosti DATALAN a Microsoft Slovakia.

Programátori, vývojári, kóderi a ITčkari – profesie, ktoré budú čoraz viac vyhľadávané a oceňované, a už dnes je ich nedostatok. „Aj preto je potrebné už malým študentom ukázať, čo všetko programovanie dokáže a že aj táto profesia môže byť kreatívna, zábavná a zároveň užitočná,“ prezradil Martin Sukuba, ktorý zastrešuje segment vzdelávania v spoločnosti DATALAN. O prínosoch v praxi, ale aj konkrétnych programovacích jazykoch, či robotoch a umelej inteligencii deťom rámci IT workshopu porozprával vývojár Ján Krausko z DATALANu. Ako upozornil, programovanie je kreatívne povolanie, ktorá musí človeka baviť – a vtedy dokáže programátor s počítačom aj nemožné.

IT workshop sa koná dva dni, 13.-14. augusta, priamo v priestoroch spoločnosti Microsoft Slovakia v Apollo Business Center v Bratislave, od 10 do 12 hod, a určený je deťom vo veku od 9 do 14 rokov.

A čím vlastne chce byť dnešná najmladšia študentská generácia? Kedysi to boli povolania ako smetiar, neskôr kamionista, automechanik či pilot. Tieto povolania však majú spoločnú jednu vec a tou je tzv. „osud dinosaurov“. To znamená, že časom môžu zaniknúť, pretože ich nahradia technológie. Práve preto je potrebné vedieť technológie nielen využívať, ale dostať sa aj na „druhú stranu“ – a vedieť ich tvoriť. Programátori a vývojári majú v rukách obrovskú moc – spraviť z ničoho niečo. Aj robot je totiž len kus plastu, kým mu programátor „nevdýchne dušu“.

Dnešné deti sa navyše dostávajú do éry, ktorej neoddeliteľnou súčasťou bude umelá inteligencia (AI), no nielen v hrách, ale aj v reálnych životoch. Čím ďalej, tým viac nám bude pomáhať, aj s AI však treba vedieť narábať. Z tohto pohľadu je na práci vývojárov zaujímavé práve to, ako prezradil z vlastných skúseností Ján Krausko, že „všetko, čo si viete predstaviť, sa v počítači dá – musíte mu to len vedieť povedať.“ A presne to bolo cieľom workshopu – naučiť deti komunikovať s počítačom a dosiahnuť, aby si navzájom rozumeli.

Okrem teoretickej prednášky si deti mohli aj na vlastnej koži, alebo skôr prstoch, vyskúšať programovanie v Minecraft: Education Edition. Kedysi hra, dnes pomôcka pri vzdelávaní a rozširovaní znalostí miliónov detí na celej planéte. Deti sa po celý deň aktívne zapájali do diskusie, kládli zaujímavé otázky a prekvapovali svojimi vedomosťami, ktoré organizátori DATALAN a Microsoft Slovakia na záver preverili v online kvíze, vďaka ktorému si víťaz odniesol domov vlastného robota.

DUK IT Workshop – „Povolanie programátor“
Organizátori: DATALAN & Microsoft Slovakia
Termín a miesto:  13. – 14. august 2018 – 10:00 – 12:00 hod. – Microsoft Slovakia, Apollo Business Center – Bratislava

„Dnes je nevyhnutné ovládať aspoň jeden cudzí jazyk – väčšina z nás bez problémov spíkuje, sprechuje, či hablaruje. No koľkí ovládajú jazyk programovací? V digitálnej ére práve jeho znalosť naberá na dôležitosti.“