Britská vláda sa rozhodla zakázať zariadenia a služby pre 5G od spoločnosti Huawei. Tento krok však niektorí vysvetľujú tým, že tak vláda konala pod americkým tlakom.

Vyjadril sa tak bývalý minister obchodu a priemyslu Vince Cable, pričom uviedol, že to nemá nič spoločné oficiálne deklarovanou s národnou bezpečnosťou. V júli 2020 totiž vláda Borisa Johnsona oznámila, že výrobky Huawei do konca roka 2027 úplne odstráni zo sietí 5G v Spojenom kráľovstve. Svoj krok vysvetľovala práve odporúčaniami od Národného centra pre kybernetickú bezpečnosť.

Časovo to aj celkom vychádza. Je to totiž len niekoľko mesiacov po tom, ako USA uvalili sankcie na Huawei s odôvodnením, že firma koná v rozpore s národnou bezpečnosťou alebo zahraničnopolitickými záujmami USA. USA už dávnejšie zakázali Huaweiu získavať kľúčové komponenty, ako sú napr. procesory ale aj služby amerických firiem. Výsledkom bolo vytvorenie vlastného operačného systému.

Bývalý minister obchodu a priemyslu dodal, že počas jeho pôsobenia vo funkcii spravodajské a bezpečnostné služby opakovane ubezpečovali vládu, že využívanie služieb spoločnosti Huawei nepredstavuje riziko. Podľa neho sa takto Veľké Británia obrala o to, že mohla byť na čele technologického vývoja.

Zdroj: Euractiv

Značky: