Felix Baumgartner sa stal prvým človekom na svete, ktorý skočil z výšky viac ako 39 kilometrov.

Pred 10 rokmi, 14. októbra 2012, skočil Rakúšan Felix Baumgartner z vesmíru. Pri jeho skoku z výšky viac ako 39 km vytvoril svetový rekord vo voľnom páde a stal sa vôbec prvým človekom na svete, ktorý prekonal rýchlosť zvuku bez pomoci akéhokoľvek zariadenia. Za približne 40 sekúnd dosiahol rýchlosť 1179 kilometrov za hodinu.

Jeho misiu Red Bull Stratos sledovali milióny ľudí na celom svete. Dlho očakávaný projekt sa po niekoľkých odkladoch uskutočnil v nedeľu 14. októbra 2012 po 17:30 hod., kedy začal balón, najväčší, aký kedy niesol človeka, stúpať do vesmíru.

10. výročie tohto momentu, kedy sa prepísali dejiny, si môžete pripomenúť novým dokumentárnym filmom SPACE JUMP: Ako Red Bull Stratos zaujal svet. Dostupný je bezplatne a aj so slovenskými titulkami na platforme Red Bull TV.

Rekord sa mohol zmeniť na tragédiu

Baumgartner absolvoval vo svojom živote 2300 zoskokov. Na svoj životný zoskok trénoval päť rokov. Počas zoskoku mal na sebe pretlakový oblek s prísunom kyslíka, ktorého poškodenie by znamenalo jeho okamžitú smrť. Oblek bol podobný tým, aké nosia kozmonauti, no bol tuhší a zároveň ohybnejší. Rakúšan mal na špeciálnom obleku pripevnený GPS prístroj, päť HD kamier, vysielačku a prijímač.

Tesne pred zoskokom zakričal slová „Celý svet sa pozerá!“, zasalutoval a skočil. Stačilo však málo a pokus o rekord sa mohol zmeniť na tragédiu. Počas letu mu totiž zlyhávalo vykurovanie v prilbe. „Toto je veľmi vážne,“ povedal Baumgartner operačnému stredisku, keď teplota klesla na -67,8 stupňov Celzia a dodal: „Niekedy je tu iba hmla, keď vydýchnem. Necítim teplo.“

Doteraz neprezentované detaily z pozadia rekordného skoku z vesmíru si môžete pozrieť v dokumentárnom filme SPACE JUMP: Ako Red Bull Stratos zaujal svet. Fanúšikovia, odborníci z odvetvia a aj Baumgartner v ňom po prvýkrát odprezentujú svoje dojmy a zážitky, ktoré doposiaľ neuzreli svetlo sveta. Dokument je bezplatne dostupný na Red Bull TV aj so slovenskými titulkami.

Zdroj: Red Bull

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit