Leto a dovolenky sú nielen obdobím intenzívnych zážitkov a spoznávania nových miest, ale aj potenciálne zvýšeného nebezpečenstva, ktoré na cestách hrozí našej elektronike.

Hoci sú napríklad mnohé modely dnešných smartfónov vodoodolné, platí to len pre sladkú vodu, nie slanú v moriach. Nehovoriac už o zvýšenej pravdepodobnosti mechanického poškodenia počas cestovania a dovolenky. Keďže napríklad výmena prasknutého displeja môže dosiahnuť podstatnú časť sumy celého zariadenia, je vhodné mať elektroniku pred dovolenkou poistenú.

Našej elektronike však na dovolenke hrozí nielen poškodenie, ale aj odcudzenie. Práve obdobie oddychu je, paradoxne, tým najexponovanejším časom roka, keď sa nezriedka pohybujeme v cudzom prostredí, neraz v preľudnených lokalitách a (priznajme si to), občas na kúpaliskách či plážach nechávame elektroniku bez dostatočného dohľadu. Ľahko tak o ňu môžeme prísť.

Aby sme sa vyhli nepríjemnému predraženiu dovolenkového pobytu v súvislosti s poškodenou, zničenou či ukradnutou elektronikou, pozreli sme sa na ponuku niektorých slovenských poisťovní v tejto oblasti.

Cestovanie na dovolenkuZdroj: 123rf.com
Cestovanie na dovolenku

Allianz

Jednou z najväčších poisťovní na našom trhu je Allianz, ktorá má v ponuke balík nazvaný Cestovné poistenie. To zahŕňa viacero oblastí, ktoré majú súvislosť s cestovaním, napríklad aj poistenie úrazu či liečebných nákladov v zahraničí.

Súčasťou je však i poistenie batožiny, pod ktorú spadá aj rôzna elektronika a audiovizuálna technika, prístroje určené na záznam a prenos dát či reprodukciu zvuku i obrazu, ako aj navigačné prístroje. Ďalej sem patria osobné veci ako počítače, mobily, fotoaparáty, tablety, kamery, ale i ďalekohľady, bicykle, korčule a iné športové potreby.

Samostatnou položkou je Poistenie do hôr, kde nám a našej elektronike môže hroziť ešte väčšie potenciálne nebezpečenstvo ako na plážach pri mori či v iných turistických destináciách. Jeho súčasťou je v Allianz napríklad poistenie na zásah Horskej záchrannej služby v 15 horských oblastiach, kde táto záchranárska zložka vykonáva svoju činnosť.

Ide konkrétne o Belianske Tatry, Bukovské vrchy, Javorníky, Kremnické vrchy, Kysuckú vrchovinu, Kysucké Beskydy, Malú Fatru, Moravsko-sliezske Beskydy, Nízke Tatry, Pieniny, Stredné Beskydy, Slovenský raj, Veľkú Fatru, Vysoké Tatry a Západné Tatry.

Uniqa

Aj v prípade tejto poisťovne nájdeme krytie neželaných udalostí ako krádež, strata či poškodenie elektroniky v rámci poistenia batožiny a osobných vecí. Uniqa má poistenie batožiny a osobných vecí rozčlenené do troch balíčkov – Eco, Smart a Pro. Líšia sa predovšetkým výškou finančného krytia.

Batožina je v prípade Eco poistená do výšky 600 eur, u Smart do 1000 eur a pri najvyššom Pro až do 2000 eur. Čo sa týka elektrických zariadení, je to u Eco do 300 eur, pri Smart do 500 eur a pri Pro do 1000 eur.

Poistiť si však môžete aj firemné vybavenie, teda napríklad možnosť poškodenia notebooku, tabletu, alebo mobilného telefónu, ktoré vám poskytol náš zamestnávateľ. To sa v dnešnej dobe naozaj hodí, pretože mnohí ľudia môžu využívať firemnú techniku aj na súkromné účely. V prípade, že sa vám takéto vybavenie poškodí, zničí, alebo zmizne na dovolenke, poisťovňa uhradí náklady , ktoré by ste museli zaplatiť za opravu alebo výmenu.

Aj táto podskupina poistenia je rozložená do už spomínaných troch balíčkov. Krytie je rovnané ako v prípade elektrických zariadení, teda do 300 eur (Eco), do 500 eur (Smart) a do 1000 eur (Pro). Niekomu sa môže hodiť aj pripoistenie, ktoré sa týka zimných a extrémnych športov.

Union

Táto poisťovňa ponúka takzvané Krátkodobé cestovné poistenie, ktoré delí na dve skupiny. Prvou je Cestovné poistenie do zahraničia, ktoré okrem rizík ako liečba v zahraničí, úraz, alebo spôsobenie škody tretej strane rieši aj stratu batožiny.

Doplnkové poistenie kryje aj poškodenie, zničenie, odcudzenie, alebo stratu vecí osobnej potreby. Ani tu nechýba možnosť rozšíriť si poistenie o aktivity v rámci rizikových športov, ale aj pripoistenie batožiny až do výšky 4000 eur.

Druhou skupinou je Cestovné poistenie do hôr na na Slovensko, v prípade, ak plánujete dovolenku prežiť v našej domovskej krajine. Toto poistenie má ochrániť počas pobytu v slovenských horách a kryje riziká ako zásah horskej záchrannej služby, úrazy, stratu batožiny a zodpovednosť za škodu.

Poistenie pre pobyt na Slovensku sa dá v Unione uzavrieť na konkrétny počet dní, alebo aj na celý rok, ak vám to viac vyhovuje. Krátkodobé aj dlhodobé poistenie je v Unione rozdelené do troch balíkov. V prvom prípade sú to balíky Hory, Doma a Komplet, ktorých cena sa začína na 9,50 eura, 16,16 eura, respektíve 19,96 eura.

Pri poistení na konkrétny počet dní sa balíky nazývajú Hory, Relax a Komplet. Cena poistenia sa v tomto prípade pohybuje od 0,90 eura (Hory), 0,60 eura (Relax) až po 1,30 eura (Komplet) za jeden deň.

Vyhodnotenie

Asi najdôležitejšou radou v súvislosti s elektronikou na dovolenke je zachovať si zdravú mieru opatrnosti. Keď sa počas oddychu nebudeme správať ľahkovážne, zásadne tým eliminujeme možnosť poškodenia či odcudzenia našej elektroniky.

Ďalšou dobrou radou je pred dovolenkou (ale nielen vtedy) si vytvoriť zálohu všetkých dôležitých dát v telefóne či notebooku. Hoci ide o zraniteľné zariadenia, kde strata dát hrozí prakticky neustále, je až zarážajúce, aký veľký počet ľudí si napríklad nezálohuje fotografie či kontakty v telefóne, hoci mnohí ich považujú za tie najdôležitejšie veci, ktoré v mobile majú.

Automatické zálohovanie týchto údajov je pritom aj zadarmo a ľahko nastaviteľné. V prípade kontaktov sa dajú mená, telefónne čísla aj e-mailové adresy automaticky ukladať napríklad do Gmailu a pri prechode na nové zariadenie sa doň automaticky natiahnu.

Čo sa týka fotografií, tiež sa dajú zálohovať na rôzne služby, ako napríklad Google Disk, OneDrive, iCloud a iné.

Veríme, že vaša dovolenka bude príjemne stráveným časom a nepoznačí ju žiadna nehoda či poškodenie elektroniky.

Prečítajte si aj:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.