Kryptopodvody sú na dennom poriadku, hlavný protagonista má tvrdenia, kde ľutuje svoj čin.

32-ročný Sam Bankman-Fried tvrdí, že svojím konaním nechcel nikomu uškodiť. Tiež, že si nemyslel, že vykonáva nezákonné aktivity. Kryptomenová burza FTX skrachovala v novembri 2022. Web ABC News sledoval tento prípad a prináša ďalšie informácie. Najnovšie rozhodnutie súdu mu pripísalo 25-ročný trest odňatia slobody za finančné podvody.

Obžalovaný bol za financovanie politických predstaviteľov a neoprávnené obohacovanie sa vo svoj osobný prospech. Finálny verdikt obsahuje odsúdenie v siedmich bodov obžaloby za podvod, sprisahanie a pranie špinavých peňazí.

Strata 8 mld. USD nepredstavuje detskú hru a je otázne, nakoľko sú tvrdenia Bankman-Frieda pravdivé a skutočné a nakoľko sú radou od právnych zástupcov. Bol jedným zo spoluzakladateľov spomínanej burzy. Už vtedy sa hovorilo o tom, že mnohé burzy nemusia mať skutočné krytie aktív, s ktorými obchodujú. Návrh na konkurz burzy podal až nový vlastník pod odstúpení Bankman-Frieda.

Pre vyššie uvedený zdroj sa cez email metropolitnej väznice v Brooklyne vyjadril, že neschopnosť FTX splácať záväzky bolo zapríčinené zlými rozhodnutiami ešte v roku 2022. Aj napriek vyjadrením „hlavného protagonistu“ sa sudca vyjadril, že sa dopustil krivej výpovede a že obžalovaný neprejavil ani slovom ľútosť nad jeho hroznými činmi.

Zakladateľ burzy FTX Sam Bankman-Fried opúšťa federálny súd 26. júla 2023 v New Yorku.Zdroj: AP Photo / Mary Altaffer
Zakladateľ burzy FTX Sam Bankman-Fried opúšťa federálny súd 26. júla 2023 v New Yorku.

Zdroj: ABC News

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.