V pravidelnom prehľade mobilných aplikácií predstavujeme najzaujímavejšie nové a aktualizované nástroje a hry pre platformy Android, iOS a Windows 10, ktoré nás v posledných týždňoch zaujali.

Google Trips

 

Spoločnosť Google bola v posledných týždňoch veľmi aktívna, čo sa prejavuje až trojicou aplikácií, ktoré sme zaradili do aktuálneho zoznamu. Nehľadajte v tom nič skryté, Google si to jednoducho nesprávne načasoval a jeho novinky patria k tomu najlepšiemu, čo sa v segmente nových aplikácií urodilo.

Google Trips je výborný pomocník, ktorý bude fungovať ako váš sprievodca na výletoch a dovolenkách. Aplikácia konceptovo pripomína slovenský Sygic Travel, jej výhoda spočíva v tom, že je úplne zadarmo, a to vrátane offline režimu. Za ten musíte v prípade Sygicu platiť, pretože vyžaduje prémiovú verziu. Google vám umožní stiahnuť si dáta do vášho zariadenia zadarmo.

Medzi Google Trips a Sygic Travel nájdete niekoľko rozdielov, čo sa týka poskytovaných informácií, takže odporúčame vyskúšať obe aplikácie. Nedá sa povedať, ktorá je jednoznačne lepšia. Služba od Sygicu napr. ponúka niektoré detailnejšie informácie o pamiatkach, vrátane vstupného atď. Google Trips na druhej strane informuje aj o verejnej doprave a poskytne vám užitočné a praktické rady o krajine a meste, ktoré sa chystáte navštíviť. Či už sú to informácie o tom, ako sa dostať z letiska alebo ako sa pohybovať v rámci mesta a kde nakupovať atď. Uľahčuje to prípravy na výlet, nemusíte až tak veľmi vyhľadávať informácie na webe.

Ak používate Gmail, Google Trips z prepojenia služieb profituje. Aplikácii môžete povoliť, aby automaticky využila dáta z rezervácií leteniek a hotelov, ktoré vám prišli na Gmail účet. Z týchto údajov automaticky vytvorí nový výlet. Vám následne stačí ťuknúť na položku Things to do a pozrieť si najzaujímavejšie miesta a pamiatky v meste, kam sa chystáte. Google pri ich výbere berie do úvahy hodnotenia používateľov a ich spätnú väzbu. Na základe toho vám odporučí, čo si pozrieť a rovno aj ponúkne denný itinerár v ponuke Day plans. Prípadne si môžete vytvoriť vlastný plán alebo si pozrieť ďalšie pamiatky podľa kategorického rozdelenia.

 

Položka Food and Drink obsahuje základné informácie o stravovaní a o lokálnych špecialitách. Nechýbajú odporúčania miest, kde sa môžete najesť, ktoré sú opäť kategoricky rozdelené. Po ruke tak máte viacero tipov na reštaurácie, avšak komplexnosť vyhľadávania, akú ponúka TripAdvisor, nečakajte. Ako sa hovorí, menej je niekedy viac.

Google Trips sa nám ako celok páči. Aplikáciu budeme aktívne používať spoločne s ďalšími výbornými cestovateľskými službami, ako sú už spomenutý TripAdvisor a Sygic Travel. Až čas ukáže, či sa stane našou jedinou aplikáciou, alebo ju vždy budeme dopĺňať konkurenciou. Na Google Trips oceňujeme najmä jednoduchosť – aplikácia vás zbytočne nezahltí informáciami, ale dokáže v jednoduchosti poradiť, čo si pozrieť, kde sa najesť a čo by ste mali vedieť. Výhodou je už spomenutý offline režim, ktorý obsahuje všetky údaje a offline mapu mesta. To sa prejavuje aj na veľkosti balíka, Londýn napr. zaberá 500 MB.

Google Play
App Store

Google Allo

Google predstavil dve nové komunikačné aplikácie na vývojárskej konferencii Google I/O 2016 a uviedol ich na trh v auguste a septembri. Google Allo funguje ako klasický Messenger, ktorý chce konkurovať Facebooku, WhatsAppu, ale aj súrodencovi menom Hangouts. Práve to je hlavný nedostatok aplikácie, má ťažkú úlohu, aby sa presadila na presýtenom trhu.

Pritom jej funkcie dokážu zaujať. Google Allo má v sebe zabudovaného Google Asistenta a s umelou inteligenciou sa môžete porozprávať. Zatiaľ iba po anglicky, ale zodpovie vám na otázky a pomôže pri hľadaní informácií. Nemusíte sa teda prepínať medzi viacerými aplikáciami. Asistent takisto poradí rýchle odpovede, ktoré sa kontextovo hodia do konverzácie a nechýba ani bohatá ponuka nálepiek a smajlíkov. K používaniu Google Allo potrebujete telefónne číslo, na ktoré vám budú známi cez aplikáciu písať, takže to funguje rovnako, ako v prípade služby WhatsApp.

Google Play
App Store

Google Duo

Google Duo je taktiež komunikačný nástroj, ponúka funkciu videohovorov. Je škoda, že Google rozdelil funkcionalitu do dvoch samostatných aplikácií. Možno by bolo praktickejšie spojiť dve novinky do jednej služby alebo integrovať technológie do už obľúbenej služby Hangouts. Nestalo sa tak.

Google Duo v porovnaní s konkurenciou zaujme veľmi dobrou optimalizáciou videa. Vizuálna kvalita je subjektívne lepšia v porovnaní so službou Skype, a to najmä v prípade pomalšieho pripojenia do internetu. Zaujímavou novinkou je automatické prenášanie videa už v momente, keď niekomu zavoláte – používateľ hneď uvidí, kde ste a čo je okolo vás a na základe toho môže prijať alebo odmietnuť hovor. Je to maličkosť, ale keď vám niekto bude volať, získate pár sekúnd, aby ste sa prispôsobili situácii. K používaniu Google Duo budete potrebovať telefónne číslo, rovnako ako v prípade Allo.

Google Play
App Store

Artisto

V minulom vydaní sme predstavili aplikáciu Prisma, ktorá spôsobila pomerne veľký ošiaľ vďaka svojim umeleckým filtrom. Prisma dokáže upravovať iba fotografie a práve absencia podpory videa niektorým používateľom chýba. To sa snaží vo svoj prospech využiť aplikácia Artisto.

Jej koncept je totožný, avšak tento nástroj dokáže aplikovať filtre aj na videá. Jeden klip môže trvať maximálne 10 sekúnd, dlhšie videá aplikácia nepodporuje. Okrem toho môžete vytvoriť jednosekundový klip, ktorý sa neustále opakuje v cykle alebo použiť filtre aj na fotografie. Aplikácia vyžaduje k svojmu fungovaniu pripojenie do internetu a aktuálne ponúka viac ako 20 filtrov. Ich kvalita je diskutabilná, ale nájdu sa aj také, za ktoré by sa nemusela hanbiť ani Prisma. Pokiaľ si teda chcete vytvoriť krátky umelecký klip, vyskúšajte Artisto.

Google Play
App Store

Opera Free VPN – Unlimited VPN

Opera do svojho internetového prehliadača zabudovala bezplatnú VPN službu. Teraz ju ponúka aj používateľom mobilných platforiem vo forme aplikácie pre iOS a Android. Aplikácia robí presne to, čo by ste očakávali – ponúka možnosť využívať VPN pripojenie, pričom si môžete zvoliť svoju virtuálnu lokalitu v USA, Kanade, Nemecku, Holandsku alebo Singapure. Aplikácia takisto umožňuje blokovať zobrazovanie reklamy a sledovanie vašej aktivity na internete.

Opera VPN je užitočný nástroj, pokiaľ chcete dosiahnuť určitú anonymitu na internete. Služba je dostupná bezplatne a aktuálne aj bez obmedzení. Z dlhodobého hľadiska vám však nepomôže napr. pristupovať k zahraničnému obsahu v rámci Netflixu – videoslužba automaticky blokuje (nielen) VPN od Opery. Služba však pomôže v prípade, že chcete mať k dispozícii bezpečnejšie pripojenie v rámci nezabezpečených verejných Wi-Fi hotspotov alebo ste v Číne a chcete používať Google služby. Využití je samozrejme viac.

Google Play
App Store

Forza Horizon 3

Táto hra síce nespadá do kategórie mobilných aplikácií (ak máte herný notebook, potom možno áno), ide však o jednu z dôležitých noviniek pre platformu Windows 10. O hre samotnej píšeme v hernej rubrike, aktuálny priestor využívame na predstavenie aplikácie ako takej.

Microsoft sa rozhodol sprístupniť viaceré svoje Xbox hry aj vo verzii pre platformu Windows 10. Zahráte si tak exkluzívne tituly, ktoré boli donedávna určené len majiteľom tejto hernej konzoly. Hry sú však aktuálne dostupné iba vo Windows Obchode vo forme aplikácie pre Windows 10. Na STEAM-e ich nenájdete a nekúpite ich ani v obchode v krabičke. Pokiaľ si chcete zajazdiť vo Forze Horizon 3 na PC, musíte si hru kúpiť priamo z Windows Obchodu. Alebo ju dostanete zadarmo, ak si kúpite digitálnu verziu pre hernú konzolu z Xbox Obchodu. Koncept aplikácie má aj svoje nedostatky a tým je najmä horšia optimalizácia PC verzie. Hra by bežala ako klasický x86 softvér pravdepodobne o trochu lepšie. Platí to najmä v prípade starších procesorov.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit