Vláda SR po hodinách rokovania rozhodla o ďalšom kole uvoľňovania pandemickej situácie. Nie všetci členovia vlády hlasovali za, ale situácia na Slovensku sa ďalej uvoľňuje.

Od pondelka 26. apríla sa otvárajú terasy reštaurácií a tiež posilňovne. Platia nasledovné pravidlá:

Stoly na terase musia byť vzdialené minimálne 2 metre od seba. Počet osôb pri jednom stole nie je obmedzený a osoby nemusia byť z jednej domácnosti. Pri konzumácii jedla prirodzene nemusia mať na sebe respirátor ani rúško. Konzumovať sa môže aj alkohol. Obsluhujúci personál musí mať na sebe respirátor. Minimálne dve steny terasy musia byť otvorené. Nie je tak možné vytvoriť terasu, ktorá by mala všetky štyri steny a strechu, čo by chránilo pred nepriaznivým počasím. Detaily má objasniť vyhláška hlavného hygienika tento piatok.

Fitness centrá môžu mať naraz v jednej miestnosti 6 osôb a platí pravidlo, že na jednu osobu musí byť minimálne 15 metrov štvorcových plochy. Všetci cvičenci musia mať pri sebe 7-dňový negatívny test na COVID-19. Vyzerá to tak, že cvičiť môžu bez rúška. Pravidlo o maximálnom počte cvičiacich v jednej miestnosti je nevýhodné pre veľké fitness centrá, ktoré majú veľkú plochu v jednej veľkej miestnosti. Zdá sa, že je to pre fitness centrá svetlo na konci tunela a väčšina z nich v pondelok svoje priestory pre cvičencov otvorí (pokiaľ medzitým neskrachovali).

Stále ostáva v platnosti zákaz nočného vychádzania a zatvorené wellnesy či 6 osôb v jednom bazéne. Obchody a služby ostávajú otvorené s podmienkou 15 mna jedného zákazníka, pričom podmienkou pre zákazníkov je 7-dňový negatívny test. Pohyb v prírode je možný aj mimo okres. Na bohoslužby už treba 7-dňový negatívny test a stále platí podmienka 15 m plochy na jednu osobu.

Tieto opatrenia platia do stredy 28. apríla, kedy sa končí núdzový stav na Slovensku. Pokiaľ by sa nepredĺžil, znamenalo by to otvorenie všetkých prevádzok bez obmedzenia. Predpokladá sa však, že Vláda SR núdzový stav ešte raz predĺži a potom by tento stav trval až do pondelka 3. mája, kedy sa očakáva ďalšie kolo uvoľnenia (v prípade priaznivého vývoja epidemiologickej situácie na Slovensku).

Počíta sa aj s prehodnotením testovacej stratégie. Za posledné obdobie je počet odhalených pozitívnych pri antigénovom testovaní veľmi nízky a jedno odhalenie nás stojí takmer 10 000 eur.

Problémom je podľa premiéra Eduarda Hegera reprodukčné číslo, ktoré stúpa a blíži sa k hodnote 1. Príliš to logiku nedáva, lebo klesá počet pozitívne odhalených ľudí cez PCR aj antigénové testy, rovnako ako počet hospitalizovaných v nemocniciach. Tak snáď to ešte na Úrade vlády prepočítajú. Celkovo to však vyzerá na ústup pandémie a to nielen na Slovensku, ale aj u našich susedov.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.