Prehliadač by teraz mohol vyzerať ešte krajšie, avšak viac bude farebne ladiť nielen s operačným systémom, ale aj s rôznymi profilmi.

Tento prehliadač je na trhu už 15 rokov a popri tomto výročí sa vývojári Googlu rozhodli výraznejšie ovplyvniť vzhľad prostredníctvom svojho zavedeného profilu nazvaného ako Material Design. Poznáme ho od roku 2014, no vo svojich raných časoch bola jeho implementácia vskutku na začiatku. Najčastejšie sa objavovali problémy s implementáciou od rôznych výrobcov smartfónov.

Nadchádzajúca vizuálna zmena mierne zaoblí prehliadač a prvky vo vnútri aplikácie, ako aj zlepší čitateľnosť ikon. Zmenami tiež prejde Internetový obchod Chrome, ktorý bude obsahovať zaoblené náhľady a vývojári preusporiadali zobrazenie kategórií. Vo výsledku by sa malo zjednodušiť hľadanie nových rozšírení a používatelia by mali mať ľahšie dostupné personalizované odporúčania.

chrome web store material 2023Zdroj: Google

Táto dizajnová architektúra a štruktúra toho, ako budú jednotlivé prvky vyobrazené nielen po farebnej stránke, ale aj po funkčnej a hlavne vizuálnej, sa objavila najprv v operačnom systéme Android. Môžeme zaloviť mierne do histórie a mnohí si spomeniete na nekonzistentnosť niektorých prvkov.

Časť rozhrania aplikácie už bola vyhotovená v materiálovom dizajne, iná časť ešte nie. Postupný prerod trval niekoľko rokov, pokým si nový dizajn osvojili nielen aplikácie, ale aj samotní výrobcovia smartfónov so svojimi nadstavbami. To je však história a teraz je tento dizajn veľmi pekný a praktický. Z operačného systému pre smartfóny sa presúva čoraz častejšie aj do desktopového sveta, teda do sveta aplikácií, ako je napríklad spomínaný prehliadač Google Chrome.

Ten má po novom obsahovať niekoľko preddefinovaných farebných profilov pre svetlú a tmavú tému. Takéto profily používajú aj iné prehliadače, napríklad Vivaldi, ktorý mení aktuálnu farebnú tému podľa toho, aká stránka je zobrazená. Prehliadač zoberie farby použité na stránke a aplikuje ich aj na farbu svojho rozhrania, ako napríklad kartu alebo záhlavie. Uvoľňovanie aktualizácie prehliadača bude postupné v priebehu niekoľkých týždňov.

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.