Najväčšou aktualizáciou tohto roku, sa spoločnosť Vivaldi snaží poskytnúť svojim používateľom skutočnú alternatívu k veľkým IT spoločnostiam a tak znovu o trochu viac ochrániť ich súkromie.

Prehliadač prichádza s číslom hlavnej verzie, čo znamená, že prináša viaceré významné novinky. Tou hlavnou je pridanie prekladania stránok priamo v prehliadači a presun pošty, kalendára a odberu informačných kanálov z experimentálnej do Beta fázy.

Preklad stránok

Medzi hlavnými cieľmi spoločnosti Vivaldi je súkromie používateľov a ich ochrana pred sledovaním. Tak ako podľa ich vyjadrení: „To čo robíte na internete nie je naša vec, ale našou vecou je to, ako to robíte.“ Preto po implementácií vstavaných blokovaní sledovania, reklám, spolupráci s vyhľadávačmi, ktorí majú rovnakú filozofiu ako oni (napr. DuckDuckGo), odmietnutie podpory FLoC  od spoločnosti Google, a mnoho ďalšieho, chce teraz spoločnosť Vivaldi priniesť väčšiu mieru ochrany súkromia aj do ďalšej oblasti. A tou je preklad.

Týmto krokom dáva používateľom možnosť o trochu viac sa „odstrihnúť“ od veľkých IT spoločnosti akými sú napríklad Google alebo Microsoft.

Funkcia prekladu stránok je sprostredkovaná firmou Lingvanexhosťovaná na serveroch spoločnosti Vivaldi na Islande. To znamená, že údaje, ktoré používatelia posielajú sa nedostanú do rúk tretích strán a všetko je uchované v spoločnosti Vivaldi. Čiže ak veríte filozofií a spoločnosti Vivaldi, nemusíte sa báť špehovania.

Preklad funguje v rôznych formách, buď je dialógové okno automaticky zobrazené pri každej stránke s ponukou jazykov alebo je ponúkané len pri niektorých prípadne je zakázaný úplne. Množstvo jazykov je bohaté a nechýba samozrejme ani slovenčina.

Ikona prekladu je zobrazená v adresnom riadku a ak nemáte zobrazenie dialógového okna nastavené na automatické, otvoríte ho kliknutím na ikonu prekladača. V dialógovom okne sa zobrazí preferovaný jazyk prekladu (prípadne si môžete zvoliť iný zo zoznamu) a po kliknutí na Preložiť sa stránka preloží.

Nepreloží sa úplne celá, ale po rolovaní sa postupne prekladá časť stránky ktorá je práve zobrazená. Môžete si zvoliť aj možnosť stále prekladu danej stránky do zvoleného jazyka.

Nastavenie pre automatickú ponuku prekladu nájdete v časti Nastavenia > Všeobecné > Jazyk > Zobrazovať ponuku na preklad automaticky.

Funkcia prekladu bola taktiež pridaná aj do mobilnej Android verzie s totožnými možnosťami ponuky prekladu.

Nová uvítacia stránka

Pre nových používateľov prehliadača Vivaldi je pri prvom spustení ponúknutá možnosť voľby z rôznych „verzií“ prehliadača.

Na výber je buď Minimalistická verzia, ktorá ponúka základ bez bočných panelov, stavového riadka rýchleho posunu v doménach, ale má zapnuté blokovanie reklám a sledovania s novou funkciou prekladu.

Ďalšou verziou je Klasická, kde pribudnú aj panely, stavový riadok a rýchly presun v doménach a nakoniec je Plne naložená verzia, ktorá kombinuje dve predošlé a pridáva poštu, kalendárodber informačných kanálov.

Následne je ponúknutá možnosť pre import nastavení a záložiek z iných prehliadačov, výber úrovne blokovania sledovania a reklám, výber motívu vzhľadu a pozíciu listov.

Pošta, Kalendár, RSS

Vstavaný klient pošty, kalendár a odber informačných kanálov ako bolo spomenuté na začiatku sa posunuli z experimentálnej fázy do Beta verzie, čiže už sú tieto funkcie o niečo funkčnejšie a prepracovanejšie.

Pre spustenie je nutné (ak ste si nevybrali Plne naloženú verziu) prejsť do Nastavení > Všeobecné > Produktívne funkcie > Používať Poštu, Kalendár a Informačné kanály.

Následne sa do pošty, kalendára a RSS dostanete cez bočný panel, stavový riadok, rýchle príkazy alebo Nastavenia.

Po zadaní e-mailovej adresy a hesla, je nutné počkať na načítanie správ zo servera. Medzi tým sa môžete povenovať nastaveniam podľa svojich preferencií. Taktiež môžete pridávať v nastaveniach aj ďalšie účty a tak mať všetky poštové účty pokope.

Samotný poštový klient má bohaté možnosti pre nastavenia vzhľadu, triedenia, filtrovania, vyhľadávania prípadne neustály prehlaď nad prichádzajúcou, neprečítanou alebo filtrovanou poštou vďaka tomu, že poštový klient je databázový.

Zobrazenie je možné meniť na dva druhy vertikálnych a horizontálne. Nechýba ani možnosť ďalšej úpravy šírky a výšky jednotlivých okien. Pre označovanie prijatej pošty máte na výber z označenia ako prijatá, čítaná a prečítaná. Nechýba klasické označovanie štítkami, značkami, vytváranie adresátov, pred načítavanie obrázkov a pod.

Priamo v poštovom panely sa taktiež zobrazujú aj odbery informačných kanálov, čiže máte všetko pokope.

Ďalšou užitočnou aplikáciou je Kalendár. Ako základom je to, že kalendár a pošta sú prepojené a vedia spolupracovať, čiže schôdzky, termíny a pod viete rozposielať a priamo značiť do kalendára.

Kalendár môžete v rýchlosti ovládať a sledovať vaše termíny a schôdzky v bočnom panely alebo priamo v záložke Kalendár. Ten je prepracovaný a ponúka rôzne možnosti zobrazenia pri vytváraní alebo úpravách udalostí. Je možné taktiež si zvoliť zobrazenie dňa, mesiaca, viacerých týždňov, mesiacov alebo aj rokov. Nechýba Agenda, správa viacerých účtov a prepínanie medzi nimi.

Taktiež je na vás, či chcete používať lokálny alebo zdieľaný kalendár. Nechýba ani filtrovanie, vyhľadávanie a vytváranie úloh. Zase v časti Nastavenia > Kalendár je možné nájsť bohaté možnosti pre prispôsobenie kalendára.

Pre tých, ktorí často používajú odbery Informačných kanálov (RSS) z obľúbených stránok sa potešia tejto vstavanej funkcií.

Pridať odber môžete spraviť pomocou ikony v adresnom riadku na konkrétnej stránke ktorá ponúka odbery, cez bočný panel alebo Nastavenia > Informačné kanály. Pri nastavení odberu je možné zvoliť si interval aktualizácií správ alebo jeho názov. Všetky odoberané kanály sa zobrazia v bočnom panely alebo v poštovom klientovi. Tie následne môžete označovať na prečítane, čítane a neprečítané. Pridávať označenia a štítky, odstraňovať a pod.

Popri týchto funkciách boli opravené mnohé chyby a regresie z predchádzajúcich verzií. Pre mobilnú verziu bolo pridané už spomínané prekladanie stránok, možnosť výberu vyhľadávača cez ikony priamo v adresnom riadku a mnoho opráv a vylepšení.

Úplný zoznam zmien nájdete v tomto článku.

Podrobnejšiu ukážku a vysvetlenie pošty, kalendára a odberu informačných kanálov prinesieme v ďalších článkoch.

Autor: Matúš Baňas

Prečítajte si aj:

Čo sú spiace karty v Microsoft Edge?