Každý rok riešia lekári po celom svete tisíce prípadov, kedy dieťa prehltne batériu. Takáto situácia vyžaduje veľmi rýchly zásah, pretože malý pacient môže aj zomrieť. Prehltnutie ale nie je jediným nebezpečenstvom, ktoré deťom vzhľadom k batériám hrozí. Zoznámte sa aj s ďalšími prípadmi, kedy je kontakt dieťaťa s batériou rizikový.

Batéria môže poleptať pažerák a žalúdok

Elektronické hračky, interaktívne hry, autíčka na diaľkové ovládanie, hovoriaci plyšové hračky, ale aj nástenné hodiny, kalkulačka, mobilný telefón či kuchynské spotrebiče. Batérií v bežnej domácnosti nájdeme desiatky. Predstavujú pritom vážne riziko poškodenia zdravia dieťaťa, ktoré môže skončiť fatálne. Najčastejším a najvážnejším prípadom sú prehltnuté batérie.

Deti najčastejšie prehĺtajú batérie o veľkosti gombíka alebo mince. Tie môžu v tele napáchať nezvratné škody. Kontaktom so slinami a vodou sa totiž vytvorí elektrický výboj, ktorý poškodí žalúdok a pažerák. „Batérie obsahujú nebezpečné látky, ako je napríklad jedovaté lítium alebo hydroxid draselný a sodný, ktorý popáli alebo poleptá tkanivá a orgány. Je preto dôležité akumulátory všetkého druhu uchovávať mimo dosahu detí,“ varuje Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz. Ploché batérie sa navyše môžu prilepiť k pažeráka, prípadne vážne poškodiť zvyšok tráviaceho traktu.

V prípade, že dieťa batériu prehltne, je potrebné okamžite vyhľadať lekársku pomoc. A hoci sa podľa odborníkov až 85 % batérií dostane z tela von do 72 hodín samovoľne, nemožno na to spoliehať.

Vytečené batérie ohrozujú zdravie alkáliami

Rodičia tiež často riešia, aké nebezpečné je napríklad olízania batérie. Dodnes je v niektorých domácnostiach bežnou praxou, že dospelí skúšajú funkčnosť a nabitie batérie práve kontaktom špičky jazyka s jedným koncom batérie. Spravidla sa vám nič nestane, ak teda batéria nie je pod vysokým napätím, špinavá, hrdzavá alebo vytečená – v takom stave naopak môže byť vysoko toxická. Keď teda batériu oblizne dieťa, radšej zbystrite. Hoci sa to nemusí na prvý pohľad zdať, batéria môže byť poškodená a môžu sa z nej uvoľňovať jedovaté alkálie. Nie je ale treba ihneď panikáriť, ak sa zdravotný stav dieťaťa nezmení. Pre istotu však žiadne batérie nenechávajte voľne ležať v miestach, kde by sa k nim deti mohli dostať. „Vytečené batérie odvezte rovno do zberného dvora alebo ich vhoďte do kontajneru, ktorý je určený špeciálne pre elektroodpad a staré či poškodené batérie. Do zmiešaného odpadu nepatrí, pretože ide o nebezpečný odpad, ktorý môže kontaminovať životné prostredie,“ radí Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz, ktorý ponúka široký sortiment spotrebných batérií a akumulátorov do mobilných prístrojov.

Batérie v hračkách by mali prechádzať pravidelnou kontrolou

Batérie však neohrozujú zdravie dieťaťa vždy len v priamom kontakte. Nebezpečenstvo môžu predstavovať aj detské hračky, ktoré batérie obsahujú. Niektoré deti sú už v útlom veku zručné a ľahko môžu dostať batériu z hračky von. Vždy sa teda uistite, že je kryt batérií dostatočne upevnený. Akumulátor sa môže poškodiť aj nešetrným zaobchádzaním s hračkou, treba ak je vystavená extrémnym podmienkam, ako sú napríklad vysoké teploty. V takom prípade môžu batérie v hračke dokonca explodovať. Nikdy tieto hračky teda nenechávajte napríklad v blízkosti radiátora. Rodičia by mali ďalej pravidelne kontrolovať, či batéria v hračke nie je vytečená či inak mechanicky poškodená. Oplatí sa tiež sledovať Slovenskú obchodnú inšpekciu, ktorá čas od času upozorňuje na nebezpečné hračky na trhu.

Pozor na lacné čínske batérie

Nebezpečenstvom môžu byť aj extrémne lacné elektronické hračky. Ich cenu totiž ovplyvňujú batérie, ktoré nemajú s originálnymi kusmi nič spoločné. Najčastejšie ide o falšované batérie z čínskeho dovozu. Tie sú vyrobené z nekvalitných materiálov a neprešli dostatočným bezpečnostným testovaním. Pri takýchto batérií potom hrozí riziko prehrievania, vznietenia a explózie. Niekedy do hračky správne nezapadajú a nie sú dobre zabezpečené proti kontaktu s dieťaťom. Výrazne nižšia je aj mechanická kvalita batérie, ktoré veľmi rýchlo vytečie alebo sa inak poškodí.

Značky: