V našej redakcii obľúbený program na správu a úpravu fotografií Zoner Photo Studio prichádza na trh v novej verzii pod označením X. Ruší tým doteraz zaužívané číslovanie verzií. Odteraz každá verzia sa bude volať Zoner Photo Studio X.

Zakúpiť sa dá len vo forme ročného predplatného, nákup verzie s neobmedzenou platnosťou už nie je možný. Je to jasné nasledovanie súčasného trendu. Na druhej strane prináša to, čo si mnohí používatelia želali – práca s vrstvami znamená, že vytvorené úpravy môžete neskoršie editovať, bez toho, aby ste prišli o časť svojej práce. A objednať si môžete aj fotoknihy, ktoré sa tlačia v Prahe a na Slovensko prídu poštou. 

zpsxfotokniha2

Fotografom ZPS X prináša modul Editor vylepšený o prácu s vrstvami, čo umožňuje ďalšie úpravy fotografií, množstvo nedeštruktívnych prechodových filtrov, nové možnosti triedenia a nástroje pre prehľadnú prácu s fotografiami. Úplne nový modul Vytvoriť umožňuje tvorbu fotokníh, fotoobrazov a kalendárov z vlastných fotografií, ktoré môžete zo ZPS rovno aj objednať. To všetko je najnovšie pripravené v podobe cenovo výhodných predplatených licencií.

Nový Editor s vrstvami a formátom * .ZPS

„Prostredníctvom editačných vrstiev v Editore postupne dovršujeme redizajn, s ktorým sme začali pred pár rokmi. “ hovorí produktový manažér Jan Kupčík.

zpsxvrstvy

Takto vyzerajú vstvy – viď pravý dolný roh. A práve cez vrstvy máte možnosť meniť neskôr vaše úpravy

Editačné vrstvy zjednodušujú náročnejšie úpravy fotografií a prácu s textom alebo kolážami. Môžete tak experimentovať so svojimi snímkami oveľa viac než doteraz. V súvislosti s vrstvami prichádza Zoner Photo Studio X s vlastným formátom * .ZPS, do ktorého môžete uložiť rozpracovanú fotografiu vrátane vrstiev a neskôr sa k nej tiež vrátiť. Editovať rozpracovanú fotografiu tak môžete kedykoľvek a tiež sa môžete k úpravám vracať. Počet vrstiev nie je softvérovo limitovaný. Formát ZPS je kompatibilný len s programom ZPS X, nie je možné tieto súbory načítať v inom programe.

Výroba fotoproduktov z vlastných fotiek

V module Vytvoriť si z vlastných fotografií navrhnete fotoknihu, kalendár alebo fotoobraz, priamo zo Zoner Photo Studia objednáte ich výrobu a za pár dní budete držať v ruke vytlačené spomienky.

fotoknihazoner

Fotokniha pripravená na tlač

Pritom sa používa farebná laserová tlač a ako sme si overili, knihy vyzerajú veľmi profesionálne. Môžete počítať so sumou okolo 20 až 30 Eur za knihu.

zpsxsablona

Výborná je aj tvorba vlastných kalendárov zo svojich fotiek, Ich tlač si môžete tiež objednať.

zpsxkalendar

Kalendár je samozrejme aj v slovenčine

V module Vytvoriť nájdete aj vytvorenie koláží a tlačových zostáv k domácej tlači a tiež novinku minulého roka – vytvorenie videoprezentácií alebo časozberné video z vlastných fotografií. Šablóny nie je možné meniť, fotografie sa dajú ale veľmi pohodlne umiestňovať do vo pred pripravených šablón.

zpsxfotokniha

Ceny jednotlivých fotopredmetov nájdete na stránke www.zoner.cz/photo-studio/fotopredmety.aspx

Ďalšie funkcie v module Vyvolať

Ďalšie vylepšenia dostal aj modul Vyvolať určený na nedeštruktívne úpravy. Pribudla úprava expozície s posuvníkom Odstránenie oparu, ktorá na fotkách potláča mliečny závoj spôsobený hmlou alebo dymom.

opar3

Horná polovica obrázku je s aplikovaným filtrom odstrániť opar, spodná je pôvodná s oparom

Zásadným vylepšením prešiel nástroj Prechodový filter.

prechodovyfilter2

Prechodový filter v režime Vyvolať je veľmi silný nástroj

Filtrov teraz môžete na fotkách nedeštruktívne použiť hneď niekoľko a upravovať pomocou nich farebnosť, expozíciu, sýtosť a ďalšie parametre.

zpsxprechodovyfiltzer

Ďalej aj v module Vyvolať môžete pomocou nástroja Porovnanie línií narovnať zbiehajúce sa línie napríklad v prípade snímok budov.

zpsxzrovnanielinii

Prehliadanie podľa miesta zhotovenia v Správcovi

Zoner Photo Studio X nezabúda ani na organizáciu a triedenie fotografií. Katalóg ponúka nový pohľad na váš fotoarchív cez Lokáciu. Fotky, pri ktorých bolo použité miesto zhotovenia (GPS), buď pri fotení alebo neskôr v režime Mapa, ZPS automaticky roztriedi podľa údajov o polohe do skupín podľa krajín, regiónov a obcí.

zpsxlokacia

Lokácia v katalógu teraz umožňuje pohodlne vyhľadávať podľa GPS značiek

Snímky s podobným obsahom určené pre vytvorenie panorám alebo HDR môžete po novom zoskupiť, aby nezaberali príliš veľa miesta v rozhraní programu. Zoner Photo Studio X integruje cloudové úložisko, takže sa rýchlejšie dostanete k svojim fotkám na úložiskách Google Drive, Microsoft OneDrive, Dropbox a na Facebooku. Samozrejme, stále stáva aj možnosť použitia vlastného cloudového úložiska Zonerama.

zpsxonedrive

Fotky si môžete pozrieť aj na úložisku OneDrive

Predplatené licencie – na rok (a 30 dní). Iná možnosť nie je

K zásadným zmenám Zoner Photo Studia X patrí aj nový spôsob licencovania. Program kúpite ako novú licenciu za ročný poplatok 47,88 Eur, teda mesačne je to 3,99 Eur. Rozšírenie na rodinnú licenciu je dostupné za 17,99 Eur, teda 1,49 Eur mesačne. Majitelia predchádzajúcich verzií majú výhodnejšie podmienky predplatného. Majitelia ZPS 16 majú ročný poplatok v cene 35,88 Eur ročne, majitelia ZPS 17 majú ZPX X na rok za 32,28 Eur a majitelia minulej verzie, teda ZPS 18 majú ročný poplatok za ZPS X za 29,88 Eur. ZPS X je možné kúpiť len ako ročné predplatné, prepočítané mesačné náklady uvádzame len na orientáciu pri porovnaní s cenami iných softvérových nástrojov.

V ponuke zostáva aj krabicové balenie za jednorazový príplatok 13 Eur. To obsahuje príručku s praktickými radami ako používať ZPS X a 8 GB flash disk s inštaláciou ZPS, ktorý je vhodný na ďalšie používanie ako externé médium. V prípade elektronickej verzie si kupujete licenčné číslo, samotný program nájdete na stránke výrobcu. Po uplynutí jedného roka nastáva ešte doba 30 dní na to, aby ste si predplatné predĺžili. V rámci roku dostane niekoľko veľkých vylepšení programu a pravidelné opravy chýb. Po jej uplynutí program prestane pracovať. Predchádzajúcich verzií ZPS sa toto časové obmedzenie nijako netýka, stále ostanú pracovať bez obmedzenia.

Plná verzia Zoner Photo Studia X je na stiahnutie a vyskúšanie na 30 dní zadarmo na adrese  www.zoner.cz. Pripravuje sa aj slovenská verzia ZPS, ktorú nájdete na stránke www.zoner.sk.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.