Digitalizácia dokumentov je už roky aktuálnou záležitosťou. Môžete mať stolný skener, ktorý zaberá miesto na stole aj v čase, keď ho nepotrebujete. Tiež si ale môžete zakúpiť prenosný skener, ktorý zaberie na šírku len o niečo viac miesta ako dokument formátu A4 a zmestí sa do batoha. Budete ho môcť nosiť so sebou a na pracovnom stole nebude zaberať veľa miesta. Navyše ho ľahko odložíte v čase, keď ho nepotrebujete.

Brother DS-720D

DS-720D_Details_15_nowat

Tento variant umožňuje skenovať dokumenty obojstranne (Dual CIS snímač). V jednom priechode tak naskenujete obe strany naraz a nebudete sa zbytočne zdržovať, najmä ak takýchto dokumentov bude viac. Výhodou je aj napájanie priamo cez microUSB kábel. Získate teda absolútnu nezávislosť v miestach, kde skener bez problémov budete napájať z prenosného počítača. Spotreba v prevádzke je len 2,5 W a v pokojovom režime len 1 W.

Hlučnosť je minimálna a napríklad v kaviarni s bežným ruchom, ho ani nebudete počuť. Pri skenovaní sa vkladá papier z prednej časti a optický snímač ho po zasunutí mierne zatiahne. Ak je to potrebné, skenovať tak môžete pokojne aj vo zvislej polohe. Je to detail, no dôležitý práve pre tento skener určený tam, kde je skutočne minimum priestoru. Rozlíšenie skenovania je 600 × 600 dpi a rýchlosť v takomto režime je 18 sekúnd na jednu stranu formátu A4. V režime 150 dpi trvá skenovanie 10 sekúnd.

Skener má aj tlačidlo, ktorého funkcia sa definuje v softvérovom ovládači. My sme si vystačili so skenovacím programom, no ak sa chystáte skenovať väčšie množstvo dokumentov, celý proces sa týmto zrýchli.

Hodnotenie:
+ rozmery, takmer nehlučný, napájanie cez USB
– žiadne podstatné

Cena: 195 EUR
Zapožičal: Brother

Brother ADS-1600W

81sFr9pZL-L._SL1500__nowat

Tento model je vhodný na prenášanie a napríklad na konferencie alebo iné udalosti, kde bude potrebné skenovať dokumenty. Treba ale počítať s tým, že ho treba napájať z elektrickej siete. Jeho výhodou je okrem obojstranného skenovania v jednom priechode aj pripojenie cez Wi-Fi. Skenovať môžete aj na flash disk pripojený zo zadnej strany skenera. Tu je aj slot na plastové kartičky. Ak potrebujete naskenovať napríklad občiansky preukaz, žiadny problém. Na prepojenie s počítačom môžete využiť klasické miniUSB rozhranie. Vďaka Wi-Fi budete môcť skener zdieľať a spraviť z neho sieťový skener.

Tomu zodpovedajú aj ďalšie možnosti, ktoré sú zobrazené na dotykovom displeji. Je farebný a má uhlopriečku 6,8 cm. V prevádzke má spotrebu 14 W, v režime pohotovosti spotrebuje 4 W. Rozhranie skenera umožňuje vytváranie vlastných skratiek. Takže najčastejšie používané úlohy budú vykonávané s používateľsky definovanými nastaveniami. Pri rozlíšení 150 dpi je dokument naskenovaný za 4 sekundy, v režime so 600 dpi je skenovanie dokončené za 12 sekúnd.

Hodnotenie:
+ tiché skenovanie, rýchlosť skenovania
– potreba externého napájania

Cena: 390 EUR
Zapožičal: Brother

Verdikt touchIT

Brother DS-720D je určený pre ultra mobilné potreby a napájať ho môžete z notebooku. Je takmer nehlučný a hodí sa nielen do kaviarní ale aj do terénu. Brother ADS-1600W je pokročilejší model s Wi-Fi a vlastným displejom a možnosťou skenovania bez počítača, napríklad priamo na flash disk alebo FTP. Potrebujete ale elektrickú sieť na jeho napájanie

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.