Študenti Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach by na svojom úspornom vozidle prešli na jeden liter paliva z Košíc až do Trnavy. Bežné vozidlo spotrebuje aspoň 15 litrov paliva. Košičania tento výsledok dokázali v súťaži Shell Eco-marathon Europe, v ktorej prešli na jeden liter paliva až 355 kilometrov. V jubilejnom 30.ročníku súťaže sa pretekov prvýkrát zúčastnili až dva slovenské tímy. 

Shell Eco-marathon Europe 2015 Competition Day 2

Shell Eco-marathon Europe 2015

V dňoch 21. až 24. mája 2015 sa takmer 200 tímov z 26 krajín Európy snažili o jediné – prejsť čo najväčšiu vzdialenosť na jeden liter benzínu či jeho energetického ekvivalentu. Počas troch dní pretekov padli tri traťové rekordy. My sme stretnutie s tímami v Bratislave zaznamenali v samostatnom článku.

Za tridsať rokov súťaže najlepšie tímy dokázali znížiť spotrebu približne na jednu štvrtinu paliva. Kým v roku 1985 by víťazné vozidlo prešlo na jeden liter paliva z Rotterdamu do Londýna (680 km), dnešný francúzsky víťazný tím, Microjoule-La Joliverie by mohol prejsť až do Moskvy (2552 km).

Shell Eco-marathon Europe 2015 Competition Day

Shell Eco-marathon Europe 2015 Competition Day

Na štart sa po niekoľkoročnej prestávke vrátil aj košický tím, ktorý na benzínový pohon s vozidlom B&S 3 prešiel 355 kilometrov na 1 liter benzínu.

„Sme veľmi radi, že po niekoľkoročnej prestávke sme opäť postavili tím a úspešne sa zúčastnili pretekov. Veríme, že v tejto tradícií budeme pokračovať aj v budúcnosti a košický tím bude stálym účastníkom pretekov,“ konštatuje člen košického tímu Ing. Branislav Konečný.

Členovia tímu, ktorí sa zúčastnili na pretekoch boli zo Strojníckej fakulty a Fakulty elektrotechniky a informatiky TUKE. Druhému slovenskému zástupcovi, bratislavskému FME Racing Teamu zo Slovenskej technickej univerzity sa pre technické problémy nepodarilo zaznamenať hodnotenú jazdu. Budúci rok sa preteky presúvajú do ďalšej európskej krajiny. Po Rotterdame bude novým hostiteľským miestom Londýn.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.