Prezidentská kampaň je o informáciách.

Na základe dostupných informácií si voliči budú vyberať kandidátov. To, aké informácie budú dostávať, môžu ovplyvniť ich výslednú voľbu.

Kto ťaží z útokov najviac?

Hackerské útoky sa zameriavajú aj na zmenu stránok kandidátov alebo podporovateľov či priamo webové stránky politických strán. Pôvodný obsah nahradia vlastným – často zosmiešňujúcim obsahom.

Ide o veľké skupiny, vo väčšine prípadov za tým nie je politický protikandidát. Cieľom útokov nie je len verejné zosmiešnenie alebo hľadanie káuz na daného oponenta. Ide zároveň o zber informácií zo zákulisia. Napríklad na útoky do IT infraštruktúry štábu prezidentského tímu.

Voľby USA

Niečo podobné sa stalo pri kandidatúre Hillary Clintonovej. John Podesta, šéf kampane tejto kandidátky, dostal email o tom,  že niekto má jeho heslo. Klasický email, aby si teda na pridanom linku heslo vyresetoval. Email vyzeral akoby bol odoslaný od ruskej vojenskej rozviedky, čo ale nebolo z emailu na prvý pohľad vidno.

Zaujímavosťou bolo, že asistentka, ktorá toto dostala na starosť nevykonala zmenu v hesle správne. IT administrátor jej poslal správny link, no ona klikla na link v pôvodnej správe. Útok bol o to sofistikovanejší, že heslo sa jednak dostalo rozviedke a zároveň ale bolo zmenené aj na Gmaily, aby to nebolo na prvý pohľad podozrivé.

Odtiaľ už potom nebolo problematické získať kompromitujúce emaily. Útočníci získali informácie a rôzne názory kandidátky na aktuálne problematiky. To mohla protistrana zneužiť. Aj preto vyzerala v očiach verejnosti horšie ako jej súper Donald Trump.

Francúzsko

Maron Leaks v roku 2017 nedopadlo tak zle. Kauza, ktorá spôsobila únik emailov aktuálneho francúzskeho prezidenta. Stala sa pred moratóriom a teda žiadny veľký denník alebo iné médiá nemohli informovať o tejto kauze ani viesť žiadnu informačnú „kampaň“ pred nastávajúcimi voľbami.

Falošné USB káble

Pozor na to, aké káble pripájate k počítaču. Bluetooth kábel funguje ako klávesnica a dá sa s ním ovládať počítač. Sú vhodné na vedenie útoku re vybrané osoby alebo segment. Nenájde ho antivírus, pretože kábel sa identifikuje ako bezdrôtová klávesnica.

Následne sa síce dajú odhaliť skripty, no samotný kábel sa nedá zistiť antivírusovým softvérom. V operačnom systéme sa identifikuje ako HID zariadenie – Human Interface Device. Je ťažké ho odhaliť, keďže kábel sa podobá na bežný aj tým, že sa s ním dá nabiť telefón, podobne ako s iným.

„Veľmi nebezpečnou je špionáž, keď sa protikandidát dostane k stratégii a vie sa dopredu pripraviť a reagovať,“ vysvetľuje bezpečnostný analytik Binary Confidence Pavol Draxler ako môžu hackeri pomôcť do prezidentského kresla papierovo slabšiemu súperovi.

Zdroj: Binary Confidence

Prečítajte si aj:

Windows XP je tu stále s nami, nie a nie sa ho zbaviť

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.