Windows 11 sa vás odteraz slušne opýta, čo chcete na Panel úloh pripnúť.

Áno, to zároveň znamená ďalšiu notifikáciu. Microsoft na svojom blogu potvrdil nové funkcie, ktoré sa dostanú do systému Windows 11, medzi nimi aj lepšia kontrola nad tým, ktorá aplikácia sa bude môcť pripnúť na hlavný panel. Podľa vyjadrenia chce firma poskytnú lepšiu kontrolu nad tým, čo sa uloží na pracovnú plochu, ponuku Štart ako aj hlavný panel systému.

Tiež by chceli zlepšiť ovládanie predvolených aplikácií, napríklad predvoleného prehliadača na základe konzistentných , dôveryhodných a jasne znejúcich systémových okien. Otázkou je, či toto musia programátori do svojich aplikácií implementovať alebo túto úlohu prevezme systém na základe systémovej udalosti.

Teda v prípade, že vznikne udalosť o pokuse pripnúť odkaz na aplikáciu či už zo strany aplikácií od Microsoftu alebo tretích strán. Zatiaľ sa v správe píše o tom, že aplikácie budú mať možnosť túto udalosť smerovať na systém.

windows toast-pin-notificationZdroj: Microsoft

V súvislosti so zmenou prehliadača alebo iných predvolených aplikácií by mal systém dostať aj lepšie nastavenia. Aplikácia by ich mala dostať priamo na konkrétnu položku nastavení. Ide o tzv. URI hĺbkový odkaz.

Základný odkaz na okno Nastavenia si môžete vyskúšať zadaním príkazu ms-settings: URI v okne Spustenie (klávesová skratka Win + R). Celkovo by mala byť správa predvolenýych aplikácií jednoduchšia. Po praktickej stránke by sme ešte ocenili, ak by sa Microsoft prestal pýtať, či chceme predvolený prehliadač Edge „napriek tomu prepnúť“ a umožnil by nám prepnúť na iný prehliadač bez tohto zdržovania.

spustenie-wndZdroj: TOUCHIT

Zdroj: Blog Windows

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.