Oprava ešte len bude do vášho systému vpravená.

Nateraz už ale viete, že ide o chybu, ktorú výrobca systému vyriešil. Na riešenie a daný stav upozornil server Windows Latest. Pointou bolo, že ste sa po reštarte do počítača museli znova prihlasovať do rôznych aplikácií ako napríklad OneDrive, Adobe CC, Edge, Chrome atď. Určiť presnosť chybovosti nebolo jednoduché. Netýkala sa každého a aplikácie, ktoré si vaše prihlasovanie nepamätali, tiež neboli jednoznačné.

Stretnúť ste sa s ňou mohli, podobne ako my, po prechode na verziu Windows 10 v2004. Tým, že testujeme množstvo notebookov, ktoré takáto aktualizácia ešte len čakala, museli sme na niektorých strojoch opätovne potvrdzovať identitu. Podľa výskumníka z Googlu, Tavisa Ormandyho, bola chyba v službe LSASS, ktorá náhodne ignorovala uložené oprávnenia na prihlásenie do aplikácií alebo systémových súčastí.

Chyba je teda nájdená a v najbližšom „záplatovacom utorku“ by mala byť distribuovaná vo forme opravnej záplaty. Na tento jav si treba dať pozor napríklad pri použití programov na čistenie systému. Niektoré to majú ako jednu z oblastí systémového čistenia. Je to dobrá funkcia, ak viete, že danú vlastnosť máte zaškrtnutú a chcete aj tieto uložené oprávenenia odstrániť.

Na tento účel dobre poslúži nástroj System Clean-up, ktorý je súčasťou zálohovacieho programu Acronis True Image. Pozor teda, aby ste si oprávnenia nemazali čistiacim nástrojom nevedome, hoci ide o dobrú funkciu. Takto by zmizli napríklad poverenia na prihlásenie do sieťových úložísk. Na zdieľané disky by sa bolo treba zase opätovane prihlásiť.

Zdroj: Windows Latest

Prečítajte si aj:

Ako ukázať verziu Windows 10 na pracovnej ploche?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.