Podobnosť s epizódou seriálu Black Mirror nie je čisto náhodná.

Poznáte seriál Black Mirror? Ide o výborne spracovanú televíznu show, ktorá poukazuje na nie úplne pozitívne aspekty dnešnej doby a na potenciálne riziká informačných technológií. Jedna z epizód sa zahráva s myšlienkou umelej inteligencie, ktorá dokáže zosobniť prakticky kohokoľvek – používateľ musí iba sprístupniť dáta zo sociálnych sietí, emailov atď. Umelá inteligencia tieto dáta spracuje a následne bude komunikovať rovnakým spôsobom ako daná osoba. V seriáli Black Mirror je toto riešenie prezentované ako služba pre ľudí, ktorým zomrel niekto blízky a potrebujú sa s tým vyrovnať.

Zatiaľ čo pre scenáristov seriálu Black Mirror išlo o fikciu, programátorka a CEO spoločnosti Luka, Eugenia Kuyda, premenila víziu na skutočnosť. Luka je aplikácia pre platformu iOS, ktorá v sebe združuje viacerých chatovacích botov. Jeden z nich funguje ako kalkulačka, ďalší sa stane vašou osobnou rosničkou a bude vám oznamovať predpoveď počasia. Ďalší pomôže s vyhľadávaním informácií na webe či vo Wikipedii.

Okrem všeobecných asistentov však Luka obsahuje aj botov, ktorí niekoho zosobňujú. Aktuálne aplikácia ponúka dvoch – speváka Princa a Romana Mazurenka. Princa netreba bližšie predstavovať, avšak Roman a Eugenia boli blízki priatelia a jeho chatovací bot má slúžiť ako digitálna spomienka. Obaja boti sú dostupní pre každého, kto si stiahne aplikáciu Luka z obchodu App Store.

Niektoré z konverzácií s botom. Zdroj: The Verge

Digitálne pomníky sú budúcnosť

Eugenia Kuyda tvrdí, že „spomienkoví boti“ predstavujú budúcnosť. Nie všetci v jej blízkom okolí s rozhodnutím vytvoriť bota pre zosnulého Romana Mazurenka súhlasili a aj ona samotná bola po zhliadnutí epizódy seriálu Black Mirror zmätená: „Je to naozaj pre nás prínosné? Pomáha nám to vyrovnať sa so stratou blízkej osoby, alebo je to skôr, ako mať kostlivca v skrini? Kde je čiara, kde sme my? Človek je z toho zmagorený.

Nakoniec však bota vytvorila a 24. mája 2016 ho predstavila verejnosti slovami: „Je to iba jeho prízrak, avšak ani to nebolo možné vytvoriť ešte pre rokom. Vo veľmi blízkej budúcnosti však dokážeme vytvoriť oveľa viac.

Pokiaľ vás táto téma zaujala, portál The Verge pripravil veľký tematický článok o Eugenii a o vývoji Romanovho bota, ako aj o reakciách jej okolia. Seriál Black Mirror si na Slovensku môžete pozrieť napr. prostredníctvom služby Netflix.

Google Play

Aplikácia Luka v obchode App Store

Zdroj: Daily Mail, The Verge

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit