Novú verziu prenosného projektora The Freestyle 2 predstavil Samsung na výstave CES v januári tohto roka. Na výstave IFA v septembri sme si ho pozreli detailne a hneď potom aj zapožičali do redakcie. A to hneď dva kusy. Chceme totiž vyskúšať maximum, čo sa dá z tohto zariadenia získať.

Projektor Freestyle a herná konzola pre XboxZdroj: TOUCHIT.sk
Projektor Freestyle a herná konzola pre Xbox

Pripomeňme, že The Freestyle 2. generácie je univerzálny prenosný projektor, vďaka ktorému si môžete premietať filmy, videá, fotky a ďalší obsah vo veľkom formáte prakticky kdekoľvek, pokojne aj na strop miestnosti alebo s externou batériou kdekoľvek v teréne.

Projektor The Freestyle 2 sme si pozreli aj veľtrhu IFA Berlin 2023

Spojenie dvoch projektorov

Úplnou novinkou novej generácie tohto projektora je práve funkcia Smart Edge Blending. Pomocou nej je totiž možné spojiť obraz z dvoch projektorov do jedného. A to buď na výšku, alebo aj na šírku. Takto môžete vytvoriť panoramatický obraz s veľkosťou 160 palcov (to je viac ako 4 metre) alebo 120 palcov pri zobrazení na výšku. Túto funkciu sme aj podrobne vyskúšali.

Ako na to?

Predovšetkým potrebujete takto veľkú projekčnú plochu – ideálne bielu stenu. Ďalej musíte mať možnosť mať dva projektory The Freeestyle 2 položené približne v rovnakej výške pred touto stenou. Funkcia spojenia obrazu funguje najlepšie vtedy, keď veľkosti obrazov z projektorov sú približne rovnaké. Takéto niečo sme celkom ľahko vytvorili v našom štúdiu a nič nebránilo funkciu Smart Edge Blending vyskúšať.

Spojenie obrazu pomocou dvoch projektorov The  Freestyle 2Zdroj: Touchit.sk
Spojenie obrazu pomocou dvoch projektorov The Freestyle 2 v našom štúdiu

Len pripomeňme, že spájanie obrazu z dvoch projektorov je inak profesionálna funkcia a jej presné nastavenie trvá určitý čas. V prípade funkcie Smart Edge Blending to však vytvoríte pomocou smartfónu, a to do 5 minút.

Ako prvé potrebujete mať oba projektory priradené v systéme SmartThings. To sa vlastne vytvorí automaticky pri inštalácii projektora. Ak máte projektor takto zaradený, môžete vyvolať jeho ďalšie funkcie. Medzi nimi je aj funkcia Smart Edge Blending – teda spojenie dvoch projektorov The Freestyle 2 do jedného obrazu.

V tejto chvíli treba jasne povedať, že keď si toto spojenie vytvoríte, môžete na ultra veľkej ploche prezentovať fotografie či pozerať videá. V tomto režime nie je možné hrať hry.

Projektor The Freestyle 2. generácie totiž ponúka kompletný prístup ku cloudovému hraniu, kde sú k dispozícii najpopulárnejšie herné tituly od streamingových partnerov Samsungu. Túto funkciu však využijete v zapojení s jedným projektorom, keď je veľkosť vytvoreného obrazu 100 palcov. Teda nie 160 palcov, ako je to pri spojení dvoch projektorov. Cloudovému hraniu sa budeme venovať v ďalšej časti tohto článku.

Spájanie obrazu pomocou funkcie Smart Edge Blending cez mobilný telefónZdroj: Touchit.sk
Spájanie obrazu pomocou funkcie Smart Edge Blending cez mobilný telefón

Vráťme sa teda k vytvoreniu 160-palcového obrazu z dvojice projektorov The Freestyle 2 a premietaniu fotografií. Máme tak dva projektory pripojené do systému SmartThings. Oba musia byť pripojené k rovnakej Wi-Fi sieti a na rovnakej Wi-Fi sieti musí byť pripojený aj smartfón, z ktorého budeme obrazy spájať. Oba projektory musia byť po softvérovej stránke aktualizované na najnovšiu verziu.

Po výbere funkcie Smart Edge Blending na jednom z projektorov sa začne hľadať druhý projektor na spojenie a po jeho nájdení vyberáte, či vytvorený obraz bude na šírku alebo výšku.

Spájanie obrazov z dvoch projektorov  cez nálepku v stredeZdroj: Touchit.sk
Spájanie obrazov z dvoch projektorov cez nálepku v strede

Prichádzame k prekrývaniu obrazovky. Na oboch projektoroch sa vytvorí špeciálny obraz a vašou úlohou je manipulovať s projektormi tak, aby sa stredná nálepka v obrazoch spojila. Je to celkom ľahké a ak máte projektory položené na stole, je to o pár sekúnd. Ak je obraz správne spojený, po odsúhlasení sa vytvorí scéna, ktorá obsahuje 8 štvorčekov. Tento obraz následne nasnímate pomocou fotoaparátu vášho telefónu. Obraz sa potom spojí a môžete prehrávať fotografie. Celý proces spájania môžete zopakovať, ak nie ste s kvalitou vytvoreného obrazu spokojní.

Nasnímanie 8 štvorčekov v obraze pomocou fotoaparátu v smartfóneZdroj: Touchit.sk
Nasnímanie 8 štvorčekov v obraze pomocou fotoaparátu v smartfóne

Konštatujeme, že vytvorený obraz je veľmi pekný, naozaj veľký a dostať sa k jeho vytvoreniu je jednoduché. Podstatné je, že fotografia musí byť vhodná na toto prehrávanie. Spojený obraz má totiž výrazne širokouhlý pomer strán. Softvér v smartfóne vám inteligentne vyberie časť fotografie, ktorá bude premietaná a máte možnosť si ju zmeniť. Celé spojenie projektorov je realizované veľmi rýchlo a ak to potrebujete, takto môžete fotografie prezentovať vo veľkom štýle.

A vytvorený obraz je hotový, môžeme prezentovať fotografieZdroj: Touchit.sk
Vytvorený obraz je hotový, môžeme prezentovať fotografie

Cloudové hranie

Vďaka spolupráci Samsungu s Microsoftom, konkrétne s divíziou Xbox, si môžete pokojne zahrať kvalitné hry.

Cloudové hranie s projektorom The Freestyle 2 so 100-palcovým displejomZdroj: Touchit.sk
Cloudové hranie s projektorom The Freestyle 2 so 100-palcovým displejom

Ako sme sa dozvedeli na veľtrhu IFA, spolupráca sa rozširuje aj so slávnou vývojárskou firmou Bethesda a dostanete sa aj k vesmírnej sci-fi hre Starfield.

Nová hra Starfield je už súčasťou ponuky pre GamePassZdroj: TOUCHIT.sk
Nová hra Starfield je už súčasťou ponuky pre GamePass

Môžete si ju zahrať vďaka cloudovému hraniu a členstvu v programe Xbox Game Pass Ultimate. Na cluodové hranie nepotrebujete žiadnu konzolu, stačí vám len herný ovládač.

Na cloudové hranie vás stačí herný ovládač a GamePassZdroj: TOUCHIT.sk
Na cloudové hranie vám stačí herný ovládač a GamePass

Čo to stojí?

Projektor The Freestyle 2. generácie je už dostupný na slovenskom trhu s cenou 999 eur. Pri kúpe cez e-shop Samsung.sk môžete do 30. septembra 2023 využiť špeciálnu ponuku a získať Xbox Gamepass na 6 mesiacov, ďalej je v balíku aj originálny herný ovládač Microsoft, originálna externá batéria a silikónový obal v celkovej hodnote 325 eur, všetko ako bonus.

S projektorom Freestayle  2 si doprajete veľa zábavyZdroj: TOUCHIT.sk
S projektorom Freestayle 2 si doprajete veľa zábavy

To sa oplatí, ak chcete mať tento projektor. S týmto balíkom sa totiž môžete zahrať cloudové hry naozaj kdekoľvek – máte batériu, prenosný obal a tiež Game Pass.

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.