Významná funkcia, aby bolo vaše súkromie naozaj zachované.

Nová funkcia nazvaná ako Enhanced tracking protection, sa objavila vo webovej verzii. Vždy, keď budete kontrolovať poštu cez internetový prehliadač, máte automaticky aktivovanú rozšírenú ochranu proti sledovaniu. O čo ide? Emaily, to nie sú len viditeľné texty a obrázky, či povedzme HTML formátovanie a prílohy. Sú to aj prvky, ktoré nevidíte. Napríklad biely obrázok veľkosti jedného pixela, ktorý neuvidíte. Ak sa ale načíta, odosielateľ dostane informáciu, že ste správu čítali. Aj preto programy na správu pošty štandardne blokujú zobrazovanie obrázkov v tele správy od neznámych odosielateľov.

Vo všeobecne platí, že sa vás na internete snaží každý sledovať. Nejde len o samotné načítanie obrázka a otvorenie správy. Tzv. spy tracker, teda špiónske sledovače prezradia aj to, kedy ste email otvorili, na akom type zariadenia a operačnom systéme a v niektorých prípadoch o vás zistia IP adresu a teda geografickú lokáciu. Takto aj jeden malý pixel prezradí viac ako by ste chceli. Nemusí byť súčasťou emailu, stačí aby ste dostali HTML správu a emailový klient si jeho načítanie vyžiada zo servera. Bum. Práve toto bol ten okamih, kedy išlo vaše súkromie bokom.

proton mail protectionZdroj: Proton

Trackery sa objavujú nielen v reklamných emailoch ale takmer vždy v e-shopoch. Skrátka, pre firmy je dnes lákavé o vás zistiť čo najviac. Otázkou je, ako im to pomôže, no nech je ako je vždy istejšie o sebe neposielať priveľa údajov. Teraz ale prichádza na rad otázka: „Číta Proton moje emaily?“. Podľa ich vyhlásenia nečítajú emaily a strojové rozpoznávanie je určené len na to, aby našlo URL adresu na vzdialené načítanie obrázkov. Pri každej otvorenej správe dostanete informáciu o tom, koľko sledovacích prvkov bolo zablokovaných. Služby sa netreba obávať a ProtonMail stojí za vyskúšanie. Je zadarmo, hoci existujú aj platené programy.

proton mail protectionZdroj: Proton

Zdroj: Douglas Crawford / ProtonMail

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.