Emailová schránka, ktorú by ste mohli používať namiesto Gmailu.

Súkromie je niečo, čím radi argumentujeme, keď ale príde na lámanie chleba, prihlásime sa do Gmailu. Popravde toto bola emailová služba, ktorá vyzerala naozaj k svetu a ponúkala, vlastne stále ponúka nevídané možnosti. Je tu ale alternatíva ProtonMail.

Pred niekoľkými dňami táto služba zvýšila svoju základnú kapacitu na dvojnásobok. Teraz môžete namiesto 500 MB používať kapacitu 1 GB. V porovnaní s Gmailom to je menej, avšak tu máte ozajstné súkromie a nikto vám nebude čítať emaily. V Gmaily to síce nerobia ľudia a vaše súkromie je do istej miery stále súkromie, avšak robotizované skenovanie vašich emailov prezradí Googlu vaše ďalšie preferencie a tak budú môcť zacieliť reklamu ešte lepšie. A kapacita 1 GB by mohla nejakú dobu postačovať, ak sa neskôr rozhodnete prejsť na platený program. Balík Plus stojí 4 eurá mesačne a pri ročnej platbe to bude 48 eur na rok a teda ušetríte 20 %. Získate 5 GB priestoru a ďalšie výhody.

Emailová služba ProtonMail používa end-to-end šifrovanie, servery sú vo Švajčiarsku, a popri tom máte možnosť využívať aj službu bezpečného kalendára a úložiska Drive. Existuje aj mobilná aplikácia na správu vašej pošty. Možno pre vás tých niekoľko emailov nie je tak dôležitých a tá faktúra od operátora nie je tajomstvo, ktoré by ste bránili vlastných telom. V dnešných časoch by ste si ale napríklad Covid Passy alebo výsledky z testov mohli posielať naozaj niekam inam ako na Gmail.

Všimnite si, že ProtonMail podporuje aj Tor sieť Onion. Väčšiu bezpečnosť už nemôžete získať. Natívne sa dá táto sieť využiť v prehliadači Brave

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.