Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Sektor špeciálnych záchranných, hasičských a policajných vozidiel je pre Mercedes-Benz už celé desaťročia mimoriadne dôležitý. Už v roku 1995 bol Sprinter použitý po prvý raz ako sanitka a dnes má v zdravotníctve ako pohotovostné vozidlo s rôznymi nadstavbovými variantmi veľký trhový podiel.

V časoch pandémie je potreba spoľahlivých vozidiel na prevoz pacientov a vozidiel záchrannej služby mimoriadne dôležitá. Divízia Mercedes-Benz Vans a jej partner Ambulanz Mobile GmbH & Co. KG z mesta Schönebeck v Sasku-Anhaltsku vyvinuli v tomto čase plnoelektrické vozidlo pre služby zdravotníctva na základe modelu eSprinter.

S dojazdom na úrovni 120 [1] kilometerov a maximálnou rýchlosťou 120 km/h môže jazdiť elektrická sanitka lokálne bez emisií nielen v meste, ale aj v jeho okolí. Napriek nevyhnutným zástavbám v priestore pre pacientov nepresahuje elektrická sanitka (eKTW) celkovú hmotnosť 3,5 t. Vďaka tomu môžu prepravovať pacientov aj vodiči s vodičským preukazom na vedenie osobných motorových vozidiel. Z tohto dôvodu sa pri inštalácii zástavby pozornosť sústredila na ľahké, ale zato kvalitné materiály. Napájanie nadstavby energiou je vďaka zabudovaniu dvoch riadiacich jednotiek oddelené od základného vozidla a funguje nezávisle. Funkčnosť medicínskych prístrojov je tým pádom nezávislá od akumulátora vozidla.

Mercedes-Benz Elektrická sanitka. Zdroj: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz Elektrická sanitka. Zdroj: Mercedes-Benz

„Rovnako ako naše vozidlá s konvenčným pohonom, aj elektrické ľahké úžitkové vozidlá značky Mercedes-Benz ponúkajú dobrý základ pre riešenia tohto sektoru. Teším sa, že spolu s naším partnerom Ambulanz-Mobile môžeme po prvýkrát ponúkať sanitku s elektrickým pohonom s akumulátormi, ktorá sa teraz stará o prevoz osôb, ktorý je lokálne bez emisií, čím môže prispieť k ekologickému odbremeneniu mestských aglomerácií,“ zdôrazňuje Sven Dannenmann, vedúci sektoru a strediska výrobcov nadstavieb divízie Mercedes-Benz Vans.

Hans-Jürgen Schwarz, konateľ spoločnosti Ambulanz Mobile GmbH & Co. KG: „Sme veľmi hrdí, že divízia Mercedes-Benz Vans s nami zahájila tento projekt. Je to výzva postaviť prvú plnoelektrickú sanitku. My sa podieľame na navrhnutí napájania a napájacieho zariadenia zadnej časti, ktoré je nezávislé od základného vozidla.“

V polovici marca bola elektrická sanitka po prvýkrát odovzdaná do rúk zákazníka v obci Bindow neďaleko mesta Königs Wusterhausen. Odvtedy sa v evanjelickej humanitárnej organizácii Johanniter-Unfall-Hilfe „Regionalverband Südbrandenburg“ používa v skúšobnej prevádzke. Humanitárnu organizáciu úzko sprevádza spoločnosť Ambulanz Mobile GmbH s cieľom implementovať poznatky z každodennej prevádzky do ďalšieho vývoja vozidla, ktoré je určené na predaj v Európe.

Ambulanz Mobile GmbH – dlhoročný „Mercedes-Benz VanPartner“

Divízia Mercedes-Benz Vans už dlhodobo úzko spolupracuje so spoločnosťou Ambulanz Mobile GmbH v oblasti vozidiel na prevoz pacientov a vozidiel záchrannej služby. Inovatívne projekty, ako takzvané „vozidlo prianí“ združenia samaritánskych pracovníkov (ASB), boli výsledkom tejto spolupráce. Projekt umožňuje ľuďom trpiacim nevyliečiteľnými chorobami splniť si posledné želanie, napríklad návštevu mora alebo príbuzných. Vozidlo je založené na klasickej sanitke, obsahuje základné pohotovostné medicínske vybavenie a ponúka dostatok priestoru na individuálne prispôsobenia, aby bola jazda pre pacientov čo najpohodlnejšia a najbezpečnejšia.

Mercedes-Benz Elektrická sanitka. Zdroj: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz Elektrická sanitka. Zdroj: Mercedes-Benz

[1] Skutočný dojazd závisí od individuálneho spôsobu jazdenia, dopravnej situácie, vonkajšej teploty, používania klimatizácie/kúrenia atď. a môže sa prípadne líšiť.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.