Asi ste si užili silvestrovský večer plný zábavy a už teraz ráno sa chcete čo najskôr zbaviť zvyškového alkoholu v krvi, aby ste mohli vyraziť na cesty a šoférovať.

Ako teda postupovať?

Začnite tým, že vypijete čo najviac tekutín – ideálne 1 až 2 litre minerálnej vody. Alkohol z tela vyplavuje aj minerálne látky, preto je v tomto prípade minerálka s vysokým obsahom magnézia vhodnejšia ako čistá voda z vodovodu. Ideálne je vypiť vodu postupne, nie naraz.

Ak chcete čo najrýchlejšie odbúrať alkohol, potom je vhodné prijímať súčasne aj vitamín C. Ideálna je kapustová polievka s trochou mäsa a klobásy, ale aj tablety s vitamínom C. Ak nič nemáte, postačí aj citrónová šťava z čerstvo vyžmýkaných citrónov. Prípadne si dajte niekoľko pomarančov. Domáce recepty tiež hovoria o pití kávy, výdatnejších raňajkách (ak je to možné), utopencoch alebo kyslých uhorkách.

Kedy môžem šoférovať?

To, za koľko sa alkohol z tela odbúra, závisí od mnohých parametrov – pohlavia, váhy, výšky, od toho ako dobre znášate alkohol, duševného rozpoloženia, dennej doby, zdravotného stavu a pod. Pamätajte, že ak cítite na sebe, že niečo nie je v poriadku, určite si nesadajte za volant, mohlo by vás to poriadne mrzieť. Lepšie je počkať hodinku ešte na mieste a ak sa cítite dobre, potom premýšľať o ďalších povinnostiach.

Len príkladom uvedieme, že zdravý muž, ktorý má okolo 80 kg spáli asi 0,1 dl vína za 1 hodinu. V prípade 0,5 dl tvrdého alkoholu musíte počkať asi 2 hodiny a pozor na sladké likéry, tie sa spaľujú dlhšie. Rovnako, po vypití jedného veľkého 12-stupňového piva budete môcť šoférovať zhruba až za 3 hodiny. Alkohol prijatý v pive sa v tele spaľuje pomalšie. Ženy sú v tomto prípade v nevýhode, u nich spaľovanie alkoholu prebieha oveľa pomalšie ako u mužov.

Samozrejme, aplikácie na výpočet toho, kedy budete môcť šoférovať existujú, ale majú len orientačný charakter. Nemôžu nahradiť profesionálny alkohol tester, ktorý analyzuje hladinu alkoholu v dychu, aký používa napr. polícia. Ako orientačný údaj však môžu poslúžiť. Vyhovárať sa však po prípadne policajnej kontrole na výsledok z aplikácie – to určite nepomôže. Do nášho výberu aplikácií sme vyberali len tie, ktoré sú zadarmo.

Ak máte smartfón s operačným systémom Android, môžete vyskúšať napr. aplikáciu Alcodroid Alcohol Tracker. Je aj v slovenčine a ľahko sa používa. Ak akceptujete zobrazovanie reklamy, je jej používanie zadarmo.

App Store

Pokiaľ používate iPhone alebo iPad, potom pre vás vyberáme dvojicu aplikácií.

Prvou z nich je Smart Alcohol Test. Táto aplikácia sa pokúsi odhadnú hladinu alkoholu v krvi na základe zadaných údajov o type človeka a vypitom alkohole. Je tu tiež test, ktorým si môžete otestovať vašu reakčnú dobu.  Smart Alcohol Test tiež obsahuje údaje o povolenej hladine alkoholu v krvi pri šoférovaní v jednotlivých krajinách.

Google Play

Aplikácia Alcoholmeter – Alcohol Check je aj v slovenčine. Je to jednoduché zistenie hladiny alkoholu v krvi podľa zadaných údajov.

Google Play

Pokiaľ si chcete určiť hladinu alkoholu v tele na webovej stránke napr. z počítača, stačí kliknúť napr. na túto stránku

Výhovorky

Určite nefunguje to, že si pred šoférovaním dáte  do úst napr. žuvačku a čakáte, že alkohol v dychu sa bude dať zistiť. Spoliehať sa na to, že ste si práve vyčistili zuby ústnou vodou s vysokým obsahom alkoholu alebo jedli rumové pralinky, a preto „z vás cítiť“ tiež asi nezaberie. Máte právo požiadať o odloženie dychovej skúšky o 15 minút a vtedy by sa tieto príznaky mali stratiť a v dychu by sa alkohol získaný týmto spôsobom nemal prejavovať. Samozrejme, ak ste naozaj alkohol nepili.

Prajeme vás Šťastný nový rok, veľa zdravia a veľa šťastných kilometrov

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.