Veľká februárová aplikácia prináša zopár vizuálnych zmien a vynovené systémové aplikácie.

Microsoft začal distribuovať prvú veľkú aktualizáciu pre systém Windows 11. Označuje sa aj ako jarná, resp. februárová aktualizácia a prináša niekoľko noviniek.

Kľúčová informácia je, že časť noviniek sa do vášho počítača nainštaluje s aktualizáciou na verziu 22000.527 cez funkciu Windows Update (inštaláciu tejto verzie treba manuálne potvrdiť v zozname aktualizácií, viď. priložený screenshot) a ďalšie novinky, o ktorých píšeme v tomto článku, sa nainštalujú priamo z obchodu Microsoft Store vo forme aktualizácie existujúcich systémových aplikácií.

Pokiaľ nechcete aktualizáciu na verziu 22000.527 už dnes, tak v blízkej budúcnosti sa vám stiahne a nainštaluje automaticky, bez nutnosti manuálne otvoriť Windows Update a ťuknúť na ikonu Stiahnuť a nainštalovať.

Windows 11: Februárová aktualizácia 2022Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Windows 11: Februárová aktualizácia 2022

Zmeny vo Windows 11

Nainštalovanie veľkej februárovej aktualizácie si okamžite všimnete pri pohľade na panel úloh – ikona s widgetmi sa presunula do ľavého spodného rohu a zobrazuje informácie o aktuálnom počasí.

Ďalšou novinkou je možnosť stlmiť mikrofón priamo z pravej časti panela úloh, kde sa nachádzajú aj ďalšie ikony a informácie o čase. Táto funkcia je momentálne optimalizovaná pre použitie s aplikáciou Microsoft Teams. Mimochodom, čas sa po novom konečne zobrazuje v pravom spodnom rohu aj v prípade externých monitorov – ďalšia novinka februárovej aktualizácie.

Microsoft takisto zjednodušil zdieľanie obrazoviek z aplikácií cez Microsoft Teams. Krátke videá s ukážkami všetkých spomenutých funkcií si môžete pozrieť na oficiálnom blogu Microsoftu, TU.

Windows 11 takisto oficiálne umožňuje inštalovanie a spúšťanie Android aplikácií. Táto funkcia je momentálne dostupná iba pre amerických používateľov a treba si nainštalovať aplikáciu Amazon Appstore z obchodu Microsoft Store. Avšak existuje aj pomerne jednoduchý spôsob, ako Android aplikácie sprístupniť vo Windows 11 kdekoľvek – prečítajte si náš článok Windows 11: Ako nainštalovať a používať Android aplikácie.

Windows 11: Februárová aktualizácia 2022Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Windows 11: Februárová aktualizácia 2022

Zmeny v systémových aplikáciách

Microsoft takisto vynovil systémovú aplikáciu Poznámkový blok – tá má vynovený dizajn, podporu tmavého režimu a konečne umožňuje vrátiť sa o niekoľko krokov späť. Doteraz bolo možné vrátiť iba poslednú akciu.

Pre širokú verejnosť je doteraz dostupný aj nový Prehrávač médií, ktorý nahradil aplikáciu Groove Music a slúži ako plnohodnotná náhrada za starý Windows Media Player. Nový Media Player umožňuje prehrávanie videí a hudobných súborov.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit