Honor 8X je telefón, ktorý má solídnu výbavu a extra dobrú cenu. Predpovedáme mu veľmi dobré predaje. Oficiálne predstavenie sa konalo na Pražskom hrade.

Obrovský displej

Nakoniec to ešte stále nie je malý tablet (160 × 77 × 8 mm). Displej s uhlopriečkou 6,5“ a rozlíšením 1080 × 2340 px má tradičný výrez a zaoblenie po hranách.

Je to vlastne niečo podobné ako Galaxy Note9. Faktom je, že je to poriadny kus smartfónu, ale s FullView displejom s pomerom strán 19,5:9 mu rámiky veľmi nepridávajú na rozmeroch. Ten zaberá až 91 % prednej plochy.

Šmýka sa poriadne, nuž aj to je daň za dizajn a 2.5D sklo na prednej a zadnej strane. Bočnú hranu tvorí zaoblený rámik s matnou farbou. Vynikajúca kombinácia a v červenej si ho skrátka zamilujú všetci. Čítačka odtlačkov je na zadnej strane.

Je spoľahlivá, no aj odomykanie tvárou je celkom rýchle. A výborná správa je výbava v podobe Dual SIMsamostatného slotu na microSDXC kartu až do kapacity 256 GB. Nechýba ani NFC.

Špecialitou je fotoaparát. Kombinácia 20 + 2 Mpx je jasne zameraná na lepší prepočet hĺbky ostrosti. Je vhodný na kreatívne fotenie. Pár záberov sme už urobili a uvidíte ich v galérii nižšie.

Fotoaparát využíva umelú inteligenciu a bude rozpoznávať scény – v preklade, poriadne kontrastovať a prifarbovať fotky. Ale niektoré budú úžasné a budú sa vám páčiť. Večer má takéto vylepšovanie cez AI Camera naozaj zmysel. Predný fotoaparát má rozlíšenie 16 Mpx a vylepšené spracovanie selfie fotiek vďaka umelej inteligencii. Podobné funkcie smartfóny prinášajú čoraz častejšie. Ako prvé sa objavili vo vlajkových lodiach.

Procesor Kirin 710 je 8-jadrový s max. frekvenciou 2,2 GHz na jadro. Na trhu budú dva modely, 4 GB kapacitu RAM budú mať rovnakú, líšiť sa budú v úložnom priestore – 64 / 128 GB. Batéria s kapacitou 3750 mAh by mala byť postačujúca na celodenné používanie, uvidíme v budúcnosti, keď telefón dôsledne otestujeme.

Kde sa dá kúpiť?

Honor 8X bude mať odporúčanú cenu 279 EUR za 64 GB verziu a 309 EUR za 128 GB variant. Telefón sa bude dať kúpiť u predajcov Alza.sk, NAY, Datart, TPD, Okay, Mall.sk, hej.sk a taktiež u operátora O2 SK.

Testovacie fotografie

Verdikt a prvé dojmy

Je to veľký kus telefónu, ale dobre sa drží v ruke. Matné boky nie sú tak šmykľavé, ako to býva pri tomto spracovaní zvykom. Výrez sa dá vizuálne skryť a aplikácie sa budú spúšťať tak, akoby telefón žiadny výrez nemal. Je to na vás.

Telefón je celkom svižný, no Google Maps ho poriadne zaťažia. Procesor Kirin 710 je dostatočne výkonný na pohodlné používanie. Slabší výkon sme občas pociťovali pri fotení, viac ale pri prepínaní aplikácií ich inštalácii. Vtedy sa ukázali rezervy. Výkonom je ale vhodný aj na hry ako Asphalt 9: Legends. Výsledky benchmarku AnTuTu sú 139 588 bodov.

Fotografie vyzerajú dobre, niekedy priemerne. V tejto triede je už množstvo detailov zvládnutých. Fotoaparátu však treba pomáhať. Napríklad ručným ostrením, čo platí aj pre portrétové fotografie. Vyskúšali sme fotiť s umelou inteligenciou. Podľa aktuálnych zistení je vhodná na to, aby vylepšila fádne vyzerajúce fotky. Niektoré fotky, ktoré sme spravili, boli málo kontrastné. Umelá inteligencia to vylepšila, avšak za cenu pozmenenia úrovní farieb.

Mrzí nás prítomnosť microUSB konektora. Na druhej strane tomu rozumieme. Každá technológia navyše by zvyšovala cenu zariadenia. Takže môžete zároveň zabudnúť na rýchle nabíjanie. Reproduktor je priemerný. Klasika v tejto triede. Ničím nezaujme ale dá sa počúvať. Všimli sme si že je nejakým spôsobom príliš náchylný na to, ako budete mať telefón nasmerovaný. Je tu príliš veľký rozdiel medzi zvukom vo vodorovnej, zvislej alebo vodorovnej polohe na položke.

Prekážal nám balast v podobe predinštalovaných hier. Dá sa to odstrániť, no aj toto bude mať asi podiel na nízkej cene telefónu. Rozhranie EMUI 8.2 chválime a páčia sa nám jeho možnosti. Takisto aj možnosť obnovy dát z iného telefónu. Obnovu sme vykonali z Honor 9 a získali sme aplikácie, ich rozmiestnenie, nastavenia budíkov, SMS a ďalšie veci, ktoré cloudová záloha Huawei umožňuje.

Tiež nám prekáža šmýkanie telefónu. Praktická stránka aj v tomto prípade ustupuje dizajnu. Uznávame, že telefón je naozaj pekný, najmä v modrej a červenej. V balení je ale plastový kryt, ktorý chráni zadnú stranu a bočné hrany.

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

Recenzia Honor Play: Veľký displej a prémiový výkon v strednej triede

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.