Špecifická séria smartfónov od motoroly prináša ďalší netradičný kúsok.

Pokračovateľ modelu motorola one vision nemá dva ale rovno tri objektívy. To je len prvý pohľad, bližšie preskúmanie funkcií vám špecializovanú funkciu vo forme akčnej kamery.

Zmena spôsobu, akým sa smartfónom nakrúca video, je návyková. Využívanie produktovej série smartfónov motorola podľa veku používateľov.

Vyhotovenie

Telo zostalo po vzore modelu vision vo formáte 21:9. Má tak k dispozícii displej CinemaVision s uhlopriečkou 6,3“ a Full HD+ rozlíšením. Procesor Samsung Exynos9609 s frekvenciou 2,2 GHz je postačujúci na bežné používanie.

Predsa len ide o strednú triedu a výrobca sa tým nijako netají. Podobnosť modelu action s modelom vision je aj v kapacite pamätí. V systéme máte 4 GB RAM a 128 GB UFS úložisko. To môžete rozšíriť o microSDXC kartu.

V balení nie je nabíjačka TurboPower, avšak iba nabíjačka s výkonom 10 W. Action ale podporuje rýchle nabíjanie, kompatibilnú nabíjačku s výstupným výkonom 15 W si musíte kúpiť sami. Aj toto je jeden z dôvodov, prečo je smartfón lacnejší o 30 EUR a stojí 269 EUR.

Batéria zostala aj naďalej na kapacite 3500 mAh. Nabíjanie je, samozrejme, cez USB-C port a stále tu zostal audio konektor na hornej hrane.

Akčná kamera

Zadná strana má tri objektívy z toho jeden špeciálne zameraný na nakrúcanie akčných videí. Zostava na fotenie je teda v konfigurácii 12 + 5 Mpx. Motorola nazýva svoje netradičné rozšírenie jasne: „Record vertically, play horizontally”.

Rozdiel oproti vision je v kamere. Action je prvý telefón výrobcu s triple camera systémom. Špecialitou je funkcia akčnej kamere (súčasťou je otočený fyzický snímač o 90°) v 117° uhle nakrúcanie.

Tiež podporuje QuadPixel technológiu. Avšak doteraz bola použitá len na fotografie. Výsledkom bude Full HD video ale aj vo formáte 21:9. Dokáže ale robiť video aj štandardnom režime a teda pomere strán 16:9.

Vďaka takému návrhu dokáže nahrávať v zvislom režime. Telefón sa lepšie drží v ruke, avšak výsledné video nie je vertikálne. To inak video aj na displeji. To, čo vidíte, sa síce zmenší, nakoľko horizontálna dĺžka odpovedá šírke displeja vo vertikálnom režime. Vo výsledku ale máte skutočné video, žiadne vertikálne špeciality a netradičné videá, ktoré si ľudia nemusia chcieť pozrieť.

Oproti vision tu z pochopiteľných dôvodov nie je OIS (optická obrazová stabilizácia) ale EIS (elektronická stabilizácia) je viac ako postačujúca. Pozrite si naše ukážkové video v oboch režimoch nakrúcania.

Režim so stabilizáciou obrazu

Režim bez stabilizácie obrazu

Systém

Čistý Android je základ, ako u každého smartfóny od motoroly. Tu opäť v nadstavbe Moto. Vo výbave sú rozšírenia Akcie a Obrazovka. Nie sú v tak plnej výbave ako pri moto g7 plus, ale tie najpodstatnejšie veci tu zostali.

Dajú sa vybrať režimy ovládania systému, reakciu obrazovky na prichádzajúce notifikácie alebo napríklad zapínanie fotoaparátu či baterky pohybom. Operačný systém je svižný, občas síce budete badať mierne dlhšie načítaní aplikácií. Hovoríme o sekunde, maximálne dvoch. Nič kritické, je to úplne bežný jav v tejto triede.

Na systéme nám ale prekáža minimálna možnosť konfigurácie domácej obrazovky. Nemáte možnosť určiť, ktorá obrazovka bude hlavná. Takisto sa nedá zbaviť widgetu, ktorý ukazuje čas a najbližšie kalendárne udalosti. Je to trochu nepohodlné, ak vám ostatní vidia najbližšiu udalosť v kalendári hneď na hlavnom displeji a písme veľkosti zhruba 5 mm na výšku.

Podstatné je, že fotoaparát sa dá dobre použiť a prepínanie režimov klasického a akčného videa je rýchle. Toto sme ocenili, rovnako aj rýchlosť fotenia. Občas sme sa zaostrenie museli chvíľu počkať. To najčastejšie pri umelom osvetlení alebo šere.

Fotoaparát podporuje ukladanie fotiek aj do formátu DNG vhodného na pokročilejšie úpravy surového, tzv. RAW formátu.

Testovacie fotky

Benchmarky

TestyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score144445
PCMark for Android – Performance6668
3DMark Sling Shot Extreme – Total1352
Graphic1204
Physics2370
VRMark Amber Room – Total1610
A1 SD Bench – RAM [MB/s]6109
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]520 / 197

Verdikt

Pekný smartfón s naozaj užitočnou funkciou nahrávania videa vo vertikálnej polohe. Zadná strana sa nešmýka a má jemný šrafovaný vzor, avšak na povrchu je hladká úprava. Konečne môžete nakrúcať videá a nikto vás nebude upodozrievať 🙂 . Budete vyzerať, ako by ste počas chôdze niečo robili s mobilom.

Zaujme cenou a výbavou. Má vlastne všetko podstatné a na úzky dizajn si veľmi rýchlo zvyknete. Odporúčame ho aj vtedy, keď nakrúcanie videí nie sú vaša vášeň a hľadáte len zaujímavý telefón za dobrý peniaz. Aj tu dostanete garanciu dvoch aktualizácií na nový Android a 3 roky bezpečnostných aktualizácií.

Na Slovensku budú dostupné v oboch farbách v Denim Blue a Pearl White. Zároveň je Slovensko jednou z prvých krajín v Európe, kde bude tento smartfón dostupný.

Cena: 269 EUR

Zapožičal: motorola

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

motorola one vision: Expert na nočné fotografie do 300 EUR (VIDEO TOUCHIT)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.