Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Milovníci burčiaku sa konečne dočkali. Sezóna oberačiek sa oficiálne začala v polovici augusta a už sú tu prvé limitované ochutnávky. V Shebo Winery sa zamerali na ručný zber odrody Irsai Oliver z obce Hubice v okrese Dunajská Streda.

Otvorenie burčiakovej sezóny je prestížna udalosť a vinárstva sa predbiehajú, ktoré príde s ponukou skôr. Všetko však vždy záleží od počasia a aj preto sa burčiak dostáva na pulty vinárstiev až týždeň po oficiálnom termíne, ktorý je podľa zákona 15. august.

„Prvý burčiak je najvzácnejší a naši zákazníci sa naň vždy veľmi tešia. Je takou chutnou a voňavou predzvesťou jesene,“ hovorí marketingová manažérka Shebo Winery Dagmar Šebová.Burčiak má okrem výnimočnej sladkokyslej chuti mnohé blahodarné účinky. Obsahuje veľa vitamínov (hlavne skupiny B), minerály, železo, či zinok. Pozitívne pôsobí na trávenie, nervovú sústavu a dokonca aj na pleť. Vďaka svetložltej až zlatistej farbe a ovocnej aróme je priam symbolom prichádzajúcej jesene. Burčiak by mal obsahovať optimálne 4% maximálne do 6% alkoholu, takže ho v nápoji ani neucítite. Ideálna denná dávka by nemala presiahnuť 3 decilitre.

Pravý burčiak by mal byť vyrobený z čisto slovenského hrozna a u registrovaného slovenského vinárstva. Zväčša ide o produkt pripravený z voňavej skorej odrody hrozna, akou je Irsai Oliver, Muškát moravský, alebo Müller Thurgau. „Náš Irsai Oliver mal pri zbere cukornatosť  15, 8° NM. Na prvý zber tejto sezóny je to ideálny parameter. Vždy nám záleží, aby sme ponúkali prvotriedny produkt, a tak sme sa rozhodli prvý ručný zber tejto sezóny trochu oddialiť a oplatilo sa,“ poznamenala Dagmar Šebová     zo Shebo Winery, jedného z najstarších, najväčších a najuznávanejších vinárstiev.

Počas sezóny burčiakov sa každoročne objavujú na trhu aj nepoctiví výrobcovia, ktorí si pomáhajú pridaním cukru, a tak znehodnocujú tento inak tradičný zdravý a chutný nápoj. „Nie je burčiak ako burčiak. Kvalitný a poctivý burčiak vydrží len pár dni, neskôr sa mení na takzvaný rampáš. Pri kúpe burčiaka je preto dôležité ustrážiť si, či má správnu  farbu, chuť a arómu,“ upozorňuje Šebová. Mierny kal v nápoji je pritom prirodzený jav. Vytvárajú ho kvasinky, ktoré neustále pracujú. Burčiak je hroznový mušt, ktorý kvasí a je v podstate medziproduktom, ktorý vzniká pri výrobe vína. „Ak je však burčiak príliš tmavo zelený, signalizuje to buď nedostatočne vyzretú alebo nahnitú surovinu, zoxidovanie burčiaku, alebo  zmenu na rampáš s vyšším obsahom alkoholu,“ dodáva Šebová.

Značky:

Máte pripomienku alebo otázku k článku? Napíšte nám na redakcia@touchit.sk alebo priamo autorovi článku. Ďakujeme.