Začalo sa prihlasovanie podcastov do prvého ročníka súťaže Podcast roka.

Na Slovensku sa uskutoční prvý ročník súťaže Podcast roka. Cieľom je oceniť najlepšie podcasty v rôznych kategóriách a podporiť rozvoj podcastovej scény na Slovensku.

Súťaž je otvorená pre všetky podcasty v slovenskom jazyku, ktoré v roku 2022 publikovali aspoň jednu epizódu. Súťaž má tri fázy: prihlasovanie, nominácie a hlasovanie.

Prihlasovanie bolo spustené začiatkom apríla oslovením všetkých tvorcov podcastov.

Nominácie budú ohlásené v máji po tom ako porota vyberie zo všetkých slovenských podcastov päť v každej súťažnej kategórii.

Pozvanie do poroty prijali spisovateľka a herečka Kristína Tormová, slovenský youtuber Peter Altof známy ako Expl0ited, spisovateľka Dominika Sakmárová a režisér a producent podcastov z Prahy Damian Machaj.

V prvom ročníku sa súťaží v piatich hlavných kategóriách, v ktorých bude mať hlas poroty aj publika rovnakú váhu, a dvoch extra oceneniach.

Podcasty z kategórií biznis, technológie, veda a vzdelávanie budú súťažiť v kategórii Pokrok. Spravodajské podcasty a tie spadajúce do skupiny štátna správa budú súťažiť v kategórii Rozhľad.

Podcasty zaradené do skupín deti a rodina, náboženstvo a duchovnosť, šport, voľný čas, zdravie a fitnes súťažia v kategórii Zo života. Historické, hudobné, filmové a umelecké podcasty spadajú pod súťažnú kategóriu Ateliér.

A Vypínač je určený pre podcast z kategórii fikcia, komédia, skutočný zločin a spoločnosť a kultúra.

Extra ocenenie Ucho získa nováčik roka, teda podcast, ktorý vznikol v roku 2022 a vyberie ho porota. Druhé extra ocenenie s názvom Miláčik získa podcast, ktorý dostane najviac hlasov publika.

Hlasovanie verejnosti bude spustené v júni, keď bude oznámený shortlist pre jednotlivé kategórie. Vyhlásenie víťazov a odovzdávanie cien prebehne v júni.

Všetky informácie vrátane pravidiel sú dostupné na webe podcastroka2023.sk. Podcast roka organizuje podcastový boutique Shtoodio a webový portál skpodcasty.

Článok bol uverejnený v rámci mediálnej spolupráce.

Prečítajte si aj:

Značky: