Steve Jobs pred 15 rokmi predstavil Rokr E1, prvý telefón s podporou iTunes.

Rokr E1 bol prvým mobilným telefónom schváleným spoločnosťou Apple, ale už od samotného počiatku vôbec nezaujal. “Nepodarený predchodca iPhonu” sa do histórie nezapísal príliš pozitívne. Presne 7. septembra v roku 2005 Steve Jobs predstavuje Rokr E1, prvý telefón s podporou iTunes. Telefón vznikol pod taktovkou spoločností Apple a Motorola. Samotný Jobs bol s výsledkami veľmi nespokojný a ľutuje rozhodnutie nechať externého dizajnéra vytvoriť telefón pod hlavičkou spoločnosti Apple. Rovnakú chybu dvakrát už nespravil.

Steve Jobs

Steve Jobs počas neúspešnej prezentácie Rokr E1, Zdroj: Youtube

Počiatky Rokr siahajú do roku 2004, keď predaj prenosného hudobného prehrávača iPod tvoril približne 45 percent tržieb spoločnosti Apple. Dnes sa podobnému úspechu teší práve iPhone. Keďže sa Jobs v tom čase začal obávať o postavenie spoločnosti na trhu a predpokladal, že iná značka môže prísť s produktom, ktorý iPod prekoná, podnikol prvé kroky k odvráteniu negatívnej vízie.

Produkt, ktorého sa Jobs najviac obával, bol paradoxne mobilný telefón. Zariadenia v tom čase už ponúkali zabudované fotoaparáty a Jobs si bol vedomý, že je len otázkou času, kedy výrobcovia telefónov začnú pridávať aj seriózne hudobné prehrávače. Preto sa Jobs rozhodol, že najjednoduchším spôsobom, ako predbehnúť potenciálnych súperov, je spojiť sa s inou spoločnosťou, aby sa čo najskôr dostal na trh telefón schválený Applom.

Steve Jobs

Zdroj: Youtube

Jobs k spolupráci pozval spoločnosť Motorola. Generálnemu riaditeľovi Edovi Zanderovi navrhol, aby vydali verziu populárneho véčka Razr, ktoré bude obsahovať zabudovaný iPod. 

Nakoniec vznikol Rokr E1, ktorý sa ukázal ako katastrofálny. Lacný plastový dizajn, zlý fotoaparát a limit 100 skladieb vôbec nedosahoval na iPod s tisíckou skladieb. Samotné fungovanie telefónu bolo veľmi problematické, čo sa prvýkrát prejavilo už počas uvedenia, kedy Jobs nebol schopný tento telefón ani poriadne odprezentovať. 

Netrvalo dlho a Jobs stratil trpezlivosť. V septembri 2006 spoločnosť Apple ukončila podporu pre Rokr E1. Jobs sa síce poobzeral po iných možnostiach na trhu, ibaže usúdil, že táto cesta spolupráce nikam nevedie.

O necelých 18 mesiacov neskôr Jobs ukázal iPhone prvej generácie.

Zdroj: CultOfMac

Prečítajte si aj:

Huawei: HarmonyOS je dokončený na 80%, prvý smartfón príde v roku 2021

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.