Panasonic predstavil nový teleobjektív pre štandard MFT (Lumix G) so zoomom LEICA DG VARIO-SUMMILUX 25-50 mm / F1,7 ASPH (H-X2550). Môže sa pochváliť špičkovou konštantnou svetelnosťou F1,7 v celom rozsahu zoomu 50-100 mm (ekvivalent 35mm fotoaparátu) s mimoriadne vysokým optickým výkonom.

Objektív LEICA DG VARIO-SUMMILUX 25-50 mm / F1,7 ASPH je určený nielen na fotografovanie, ale aj na natáčanie videa.

Fotoaparát Panasonic GH5 Mark II a objektív X2550.

Fotoaparát Panasonic GH5 Mark II a objektív H-X2550. Zdroj: Panasonic

Nový objektív LEICA DG VARIO-SUMMILUX 25-50 mm / F1,7 ASPH (H-X2550) tvorí dokonalý pár s objektívom LEICA DG VARIO-SUMMILUX 10-25 mm / F1,7 ASPH (H-X1025), ktorý sa už predáva. Tieto dva objektívy pokrývajú zaostrovaciu vzdialenosť od širokouhlého záberu až po telefoto, takže nahradia sedem objektívov s pevnou ohniskovou vzdialenosťou (20 mm / 24 mm / 28 mm / 35 mm / 50 mm / 85 mm / 100 mm, ekvivalent 35mm fotoaparátu), a zároveň ponúkajú rovnaký alebo dokonca vyšší výkon v porovnaní s objektívmi s pevnou ohniskovou vzdialenosťou. Oba disponujú špičkovou svetelnosťou F1,7 v celom rozsahu, a teda majú krásny bokeh s bohatými prechodmi a charakterom obrazu. Oba majú spoločný tvar clony a ovládateľnosť.

Objektív Panasonic X2550. Zdroj: Panasonic

Objektív Panasonic H-X2550. Zdroj: Panasonic

Sústava objektívov sa skladá zo 16 členov v 11 skupinách, vrátane asférickej šošovky a tromi ED (Extra-low Dispersion) šošovkami, ktoré účinne potláčajú chromatickú aberáciu. Sférická aberácia a skreslenie sú takisto korigované asférickými šošovkami na dosiahnutie vysokej rozlišovacej schopnosti. Objektívy majú kompaktné rozmery a nízku hmotnosť v kombinácii s vysokým optickým výkonom.

Kompatibilita s ultra rýchlym snímačom s maximálnou rýchlosťou 240 fps umožňuje presné zaostrovanie. Nový objektív vyniká najmä výkonom pri zázname videa s tichou prevádzkou.

Optická konštrukcia dosahuje výnimočnú barycentrickú stabilitu na minimalizáciu posunu obrazu pri zoomovaní. Zaostrovací krúžok je vybavený manuálne ovládaným FC (Focus Clutch) mechanizmom, čo je zárukou intuitívneho a presného zaostrenia. Objektív možno tiež prepínať medzi lineárnym a nelineárnym režimom. Objektív LEICA DG VARIO-SUMMILUX 25-50 mm / F1,7 ASPH vyniká aj v oblasti záznamu videa vďaka mechanizmu, ktorý potláča zmenu uhla záberu pri zmene zaostrenia (tzv. Focus breathing) v celom rozsahu zoomu.

Objektív Panasonic X2550. Zdroj: Panasonic

Objektív Panasonic H-X2550. Zdroj: Panasonic

Objektív LEICA DG VARIO-SUMMILUX 25-50 mm / F1,7 ASPH sa môže pochváliť minimálnou zaostrovacou vzdialenosťou 0,28 m (pri širokouhlom nastavení, 0,31 m pri telefoto nastavení) a maximálnym pomerom zväčšenia 0,42× (ekvivalent 35mm fotoaparátu). Je teda vhodný aj na makro tvorbu. Robustná konštrukcia odolná proti prachu / striekajúcej vode vydrží fungovať v náročných podmienkach aj pri -10°C . Priemer filtra je 77 mm. Pozor, odolnosť proti prachu a striekajúcej vode nezaručuje, že nedôjde k poškodeniu, ak je tento objektív vystavený priamemu kontaktu s prachom a vodou.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.