QR kódy sú stále obľúbenejšie a postupne nahrádzajú čiarové kódy.

Oproti nim totiž majú celý rad výhod – napríklad výrazne vyššie množstvo obsiahnutých dát či ľahšie načítanie. Aj z toho dôvodu sú čoraz častejšie využívané tiež pre platby. Zaujímavosti o QR kódoch pripravila spoločnosť Trisbee.

Pomocou kódu zaplatíte v reštaurácii či za lístky na koncert

Kód v sebe spravidla skrýva internetovú adresu, a tak si môžeme v obchode jednoducho prečítať informácie o výrobku alebo si priamo z plagátu objednať lístky na koncert. Použitie je pritom veľmi jednoduché. V bežných prípadoch používateľ načíta QR kód v aplikácií svojho elektronického bankovníctva a tá vytvorí štandardné príkaz na prevod. Používanie QR kódov sa začína čoraz viac využívať aj pri pletení v reštauráciách pomocou mobilnej aplikácie. 

Obsahuje stonásobne viac informácií ako čiarový kód

Kým klasický čiarový kód umožňuje načítať len veľmi obmedzené množstvo dát, QR kód je na tom podstatne lepšie. QR kód obsahuje 100× viac informácií ako čiarový, preto je vďaka nemu možné zdieľať napríklad prihlasovacie údaje, GPS súradnice, načítať kontakty, alebo napríklad pridávať a posielať pozvánky na udalosti v kalendári.

QR kód pojme až 4296 znakov textu alebo 7089 číslic. A čo vlastne samotná skratka znamená? Quick Response, čiže „rýchla odpoveď„.

Čítačku QR kódu má pri sebe skoro každý – v mobile

Zatiaľ čo na čiarový kód je nutná špeciálna čítačka, pri QR kóde je situácia ďaleko jednoduchšie a dnes ho dokáže načítať väčšina fotoaparátov v smartfónoch. 

Pokrčená vstupenka? Nevadí

QR kód je praktický aj pri pohodlnom načítaní informácií. Ten možno totiž načítať zo všetkých strán, zobrazí sa teda správne aj vo chvíli, keď ho držíte takpovediac hore nohami. Zároveň mu nevadí ani pokrčenie či ľahké natrhnutie, pretože si s ním väčšina čítačiek poradí. 

Moderné riešenie pre prevádzkarov

Na festivaly či rôzne ďalšie pouličné akcie už môžete vyraziť len s mobilom, zatiaľ čo peňaženka zostane doma. Čím ďalej viac prevádzkarov stánkov ponúka predaj občerstvenia práve prostredníctvom QR kódu. V takom prípade stačí mať v mobile uloženú kreditnú kartu a nainštalované platobné aplikácie. Následné platenie je už potom veľmi jednoduché. Rovnako jednoduché je platenie za služby prostredníctvom QR kódu. 

Zaujímavosti, ktoré ste o QR kódoch možno nevedeli

  • QR kód nemusí byť iba čiernobiely, ale pokojne farebný, ak sú farby dostatočne kontrastné. Obsahovať môže tiež logo firmy.
  • Dvojrozmerný QR kód v roku 1994 vymysleli dvaja japonskí vynálezcovia Takayuki Nagaya a Masahiro Hara. Pôvodne chceli len nahradiť zastarané čiarové kódy modernejšími, tak aby sa dali lepšie použiť v automobilovom priemysle.
  • Japonská spoločnosť Denso Wave Inc., ktorá je majiteľom licencie, ho dala na bezplatné používanie a tak môže QR kód používať úplne každý.
  • QR kódy si preto na seba ľudia nechávajú tetovať a objavujú sa aj na náhrobkoch. Vďaka nim je totiž možné o zosnulom získať ďaleko viac informácií.
  • Podľa Guinnessovej knihy rekordov je autorom najväčšieho QR kódu Číňan Xu He. Vytvoril ho v roku 2015 v Cangzhou uprostred pšeničného poľa, kde kód zaberal plochu 36 100 m².
  • V Česku vytvoril najväčší kód Petr Diblík z Pardubicka, ktorý poskladal 15 625 dielikov z detskej stavebnice s rozmermi 125 × 125 štvorčekov, z ktorých jeden má hranu dlhú okolo štyroch milimetrov.

Titulný obrázok: TechCrunch

Zdroj: Trisbee

Prečítajte si aj:

Aktivujte si detekciu uniknutých hesiel v Google Chrome

Značky: