Bude poháňať viaceré budúcoročné vlajkové lode.

Spoločnosť Qualcomm potvrdila dátum oznámenia svojho nového čipsetu Snapdragon 8 Gen 3, ktorý má mať v porovnaní so svojím predchodcom výrazný nárast výkonu a energetickej účinnosti. Predstaví ho skôr ako zvyčajne, stane sa tak 24. až 26. októbra 2023 na podujatí nazvanom Snapdragon Summit. Vlani Qualcomm uviedol aktuálny Snapdragon 8 Gen 2 o zhruba mesiac pozdejšie. Miesto predstavenia ale bude rovnaké a celkom exotické, havajský ostrov Maui.

Táto čipová sada bude mať údajne jedno hlavné jadro Cortex-X4 spárované s piatimistredne výkonnými jadrami Cortex-A720 a dvomiúspornými jadrami Cortex-A620. Na rozdiel od súčasnej generácie Snapdragon 8 Gen 2 by tak jedno úsporné jadro bolo nahradené ďalším stredným. O grafickú stránku sa postará čip Adreno 750 a zväčšená má byť aj vyrovnávacia pamäť L3 z 8 MB na 10 MB.

Hovorí sa, že ako prvý bude mať nový čipset rad telefónov Xiaomi 14 v novembri 2023. Ešte pred koncom roka by sa ale mal dostať do ďalších smartfónov a poháňať bude okrem iného aj budúcoročnú rodinu mobilov Galaxy S24.

Okrem nového Snapdragonu by na podujatí mohla byť uvedená aj prvá čipová sada pre počítače poháňaná procesorom Oryon, ktorý je založený na vlastnej technológii Qualcommu. Notebooky so systémom Windows 11 Arm by tak mohli v roku 2024 získať masívne zvýšenie výkonu a efektivity.

Zdroj: Qualcomm.com, AndroidAuthority.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.