Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši dnes odletel na pracovnú cestu do Spojeného kráľovstva, kde otvorí podujatie Work in Slovakia – Good Idea!. Cieľom podujatia je motivovať Slovákov žijúcich v zahraničí, aby sa vrátili späť domov.

Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) sa podujatím Work in Slovakia – Good Idea! rozhodol reagovať na nedostatok odborníkov v oblasti IT a neistotu, ktorú vyvoláva odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

„Je zložité predvídať  dopady brexitu, keďže sa situácia mení zo dňa na deň. Brexit môže ublížiť najmä tým Slovákom, ktorí nemajú garantovaný trvalý pobyt v Spojenom kráľovstve, teda tu nežijú viac ako päť rokov. My takýchto pracovitých ľudí s dobrým jazykovým vybavením potrebujeme doma ako soľ,“ vyjadril sa vicepremiér Richard Raši s tým, že na Slovensku nám chýbajú špecialisti v oblasti IT. Už dnes chýba slovenskej ekonomike zhruba 10-tisíc takýchto odborníkov, toto číslo môže do roku 2020 narásť až na 20 000.

Na podujatí Work in Slovakia – Good Idea!, o ktoré prejavili záujem desiatky Slovákov pracujúcich v okolí Londýna, budú predostreté pracovné ponuky i pomoc s dokumentami pri návrate do vlasti.

„Na podujatí sa zúčastní aj sedem členov top manažmentu medzinárodných spoločností pôsobiacich na Slovensku v sektore IT, zdieľaných služieb a telekomunikácií, ktorí predstavia Slovákom pracujúcim v cudzine svoje firmy i desiatky pracovných miest. Ich účasť je dôkazom, ako veľmi stoja o našich krajanov,“ povedal R. Raši.

Podľa vicepremiéra existuje veľa dôvodov, prečo sa vrátiť pracovať späť domov. Hoci sú na ostrovoch mzdy vyššie, sú tu i neporovnateľne vyššie životné náklady. Slováci v cudzine tiež často nerobia na pozíciách zodpovedajúcich ich vzdelaniu, a tak nie je ničím nezvyčajným, že absolventi vysokých škôl pracujú ako pomocná pracovná sila.

„Osobne si však myslím, že najväčšou motiváciou vrátiť sa späť na Slovensko je rodina a priateľstvá, ktoré prácou v zahraničí strádajú. Doma je doma,“ uzavrel vicepremiér.

Značky: