SpaceX sa darí opakovane používať jej raketové stupne.

Raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX vo štvrtok (26. 1.) ráno vyletela do vesmíru s doteraz najťažším nákladom na palube. Šlo celkovo o 17 400 kilogramov.

Odštartovala z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride o 4:22 tamojšieho východného času a podľa komentárov počas živého prenosu misie vyniesla na obežnú dráhu okrem iného 56 satelitov siete Starlink.

Tento konkrétny prvý stupeň nosnej rakety Falcon 9 letel do vesmíru už po deviaty raz. V rámci predchádzajúcich misií napríklad dvakrát pomohol dopraviť ľudské posádky na medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS.

Prvý stupeň rakety sa aj teraz podarilo zachovať, keď sa zhruba deväť minút po štarte vrátil na Zem a pristál na plošine SpaceX nazvanej Just Read the Instructions, ktorá bola zakotvená pri pobreží Floridy. Vďaka týmto opakovane použiteľným stupňom sa SpaceX darí významne znižovať náklady na svoje vesmírne lety.

Po návrate na Zem sa takéto použité raketové motory proste odvezú na kontrolu a prípadné opravy a potom dopravia späť na štartovaciu rampu na ďalšie použitie. Spoločnosť má dokonca iný raketový nosič, ktorý už absolvoval až 15 letov do vesmíru.

Zdroj: Digitaltrends.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.